НОВИНИ

Афганистанското правителство е загубило контрол или влияние над повече от 2% от територията на страната контролирана от него.

Според доклад на Специалният генерален инспектор за реконструкция на Афганистан (американският SIGAR) зоната под „контрол или влияние“ на афганистанското правителство е намаляла на 63.4% към края на август от 65.6% към края на май.
На брифинг през септември, генерал Джон Ничолсон (командващ на силите на САЩ и НАТО) коментира, че „ние вярваме, че Афганистан контролира или (има) влияние върху 68% до 70% от населението“.
Според Докладът, около една трета от територията на страната е или под контрола на „бунтовниците“ или изложена на риск да мине под техен контрол.
„В тези райони, Талибаните целят да наказват жени, които работят или учат извън домовете си“, пише в Доклада, цитиран от Агенция „Ройтерс“.
Според данните в него от януари до август, повече от 5 500 членове на афганистанските сили за сигурност са били убити (явно от „бунтовници“ т.е. Талибаните, „Ал Кайда“, „Ислямска Държава“ и другите по-малки ислямистки формирования.)


Съотнесени към „чистите цифри“ данните от Доклада показват, че повече от 238.948 кв. км. от територията на страната не е подвластна на управляващите и поне 9 769 303 човека, също не са под неговия контрол (при статистически данни за Афганистан към 2015 г.). Или с други думи става въпрос за територия, която е повече от два пъти по-голяма от тази на България и за хора, които са 36% повече от цялото население на България.
На този фон, огромният брой пристигащи от Афганистан „бежанци“ би трябвало да накара „управляващите“ да се замислят, колко от тези над 9 милиона човека са дошли или тръгнали за някоя европейска страна.


Данните използвани в Доклада публикуван в неделя се базират на данни осигурени от американските сили в Афганистан.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас