НОВИНИ

Бившият генерал Мишел Аун беше избран за президент на Ливан след като повече от две години ливанските политици не успяваха да се споразумеят за фигура, която да „устройва“ и мюсюлманите, и христяните.

След четири тура гласуване, вкл. и два повторени вота, Аун успя да събере подкрепата на 83 законодатели (от общо 127), с което „покри“ необходимото мнозинство от 50%+ 1.
Аун, който ръководи „Свободно патриотично движение“ е на 81 години не успя да събере необходимото мнозинство при първото гласуване, а второто беше повторено два пъти, тъй като броят на гласовете надхвърляше 127-те депутати, участващи в сесията.
С избора на бившя генерал от ливанската армия се слага край на политическия вакум в страната започнал от май 2014 г., когато свърши мандата на неговият предшественик Мишел Сюлейман.

При полагне на клетвата за встъпване в длъжност Аун се обърна към депутатите с реч, в която призова всичи пьартии и вероизповедания да работят „за укрепване на националното партньорство“. По думите му, само „националната консолидация“ може да осигури политическа стабилност и икономически възход в страната.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас