НОВИНИ

В първото за 107 годишната история на британското контраразузнаване (МІ 5) интервю на действащ шеф на службата (за вестник Гардиън), Ендрю Паркър заявява, че Русия представлява нарастваща заплаха за стабилността на Великобритания. Той се спира и на заплахата от ислямистки екстремизъм/тероризъм за страната.

„Русия все повече се стреми да се дефинира като опозиция на Запада и изглежда, че действа в съответствие с това. Можете да видите това на терен с действията на Русия в Украйна и Сирия…Тя използва целия диапазон от държавни органи и сили да прокарва своята външна политика по засилващо се агресивни начини, включващи пропаганда, шпионаж, подривна дейност и кибератаки. Русия днес работи по цяла Европа и в Обединеното кралство. Работата на МІ 5 е да се противопостави на това“, казва Паркър. По думите му, Русия има много разузнавачи във Великобритания, но разликата в сравнение с времената на Студената война е в появата на кибервойната. Цели на действията на Москва били военни тайни, индустриялни проекти, икономическа информация и външната политика.

В интервюто си, Паркър се спира и на заплахата от ислямистки тероризъм. Той съобщава, че за последните три години, британските специални служби са предотвратили 12 терористични атаки. В същото време се засилва проблемът с „домашно отгледаните“ джихадисти – в Кралството има около 3 000 ислямистки екстремисти, готови да извършат насилие, като повечето от тях са британски граждани. Шефът на МІ 5 разделя заплахата от ислямистки екстремизъм на три сегмента: 1) Големият проблем с „домашно отгледаните) потенциални екстремисти склонни към насилия. 2) Членове на Ислямска държава в зоните на конфликти в Сирия и Ирак, които се опитват да инспирират терористични заговори в Обединеното кралство и 3) Ислямска държава, която разпространява „токсична идеология“ и подкрепя тероризма през интернет. Във връзка с всичко това, Паркър очаква в страната да бъдат направени опити за/извършени още терористични атаки.

Успоредно с това, Паркър се спира и на предприетите от Великобритания мерки за противопоставяне на заплахите за сигурността й. Той съобщава, че с предвиденото увеличаване на бюджета на ръководената от него служба, личният й състав ще нарасне от 4 000 до 5 000 служители през следващите 5 години.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас