НОВИНИ

Турция форсира т. нар. операция „Ефратски щит“ към северно Алепо „с цел да закрепи окупацията на част от територията на Сирия“.

Според съобщение на „Ас Сафир“, Анкара „планира да повтори в Сирия сценария осъществен в Ирак, където успя да създаде „военен лагер“ в населеният пунк Башика“.

Според съобщението, в района на Зияра, южно от пограничният населен пункт Ел-Раи турски инженерни части сега строят военна база с летище.
„При това се твърди, че там цял да се намира лагер за подготовка на бойци, които ще се присъединят към формированията на сирийската въоръжена опозиция, участващи в операцията „Ефратски щит““, пише изданието, цитирано от ТАСС.

Ливанското издание допълва, че в Ирак, турската база в Башика се използва не само за въоръжена намеса. „Анкара открито говори сега, за исторически претенции на Турция (на база Отоманската империя – бел. ред.) към Мосул и Киркук“, отбелязва „Ас Сафир“ и допълва, че в Сирия, „президентът Таийп Ердоган, въпреки протестите на законните власти в Дамаск, очертава червени линии и обявява за намерения да освободи от терористите Ал-Баб и Манбиж, които ще станват следващите цели на операция „Ефратски щит““.

Според съобщението, днес вече „не става въпрос за някакви османски мечти, а за практически стъпки по прекрояване на регионалната карта“.
„Анкара заявява за претенции към Алеро и Ракка в рамките на националната стратегия за отбрана, за което откровено пишат издания близки до ръководството на страната“, подчртава ливанското издание.

По негови данни, зад неотдавнашните „опити на бандитски формирования“ да пробият отбранителните линии на сирийските (правителствени) сили в Западно Алепо „стоят турски военни“. Източници, близки до сирийската опозиция, на които се позовава изданието са коментирали, че турски военни подготвят нов щурм на въоръжените групировки в Алепо.

Според съобщения в регионални медии (от понеделник) Анкара е изпратила усиления в два гранични района – Каракую и Йокзели – в Газиантеп, в южна Турция, както и известно количество танкове, военни автомобили и оборудване към границите.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас