НОВИНИ

Подразделения съюзни на иракските сили са успели да вземат от „Ислямска Държава“ (ИД) контрола над „стратегическо трасе“, свързващо Мосул (в Ирак) и Ракка (в Сирия).

Информацията първоначално беше съобщена от „Ал-Арабия“ без никакви допълнителни детайли.
По-късно (в сряда вечер), АП съобщи, че говорителят на (шиитските) милиции е заявил, че техни бойци са взели контрола над магистралата свързваща давата основи града за джихадистите в Ирак и Сирия.
Говорителят на Бригадите Хизбула, Джаафар ал-Хюсейни каза, че неговите войски сега са отрязали основният път за доставки към милициите, пише (буквално) в съобщението.
Официално съобщение от Багдад или деайли няма.
„Силите “Хашд ал-Шааби“ сега контролират магистралата югозападно от Мосул и достигнаха основния път. Това ще отреже първата линия за доставки за силите на „Ислямска Държава“, водеща към Мосул“, пише тяхната официалната страница във „Фейсбук“ (съобщението е публикувано в след обедните часове в сряда).
След започване на офанзивата за Мосул, обаче в регионални медии излязоха няколко съобщения, че джихадистите използват „незнаен път“ за изтегляне към Сирия – т.е. път, който самите те са прекарали като пряка връзка между двете страни.
Според съобщения в местни медии, високопоставен лидер на водените от шиитите „Хашд ал-Шааби“ е заявил в понеделник, че силите им са готови да пренесат боя с ИД на сирийска територия, ако се наложи.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас