НОВИНИ

Министърът на вътрешните работи на Франция е разпоредил затварянето на четири джамии, които са пропагандирали „радикална идеология“.

„Под прикритието на религията, на тези места са проеждали срещи, които реално са били насочени към „рекламиране“ на радикална идеология, (което е) в противоречие с ценностите на (Френската) Република и може да конституира сериозен риск за сигурността и обществения ред“, пише в изявлението.
По силата на действащото (и в момента) във Франция извънредно положение, властите помагат да затварят места за молитва, където проповедите рискуват да провокират омраза, насилие или терористични действия.
Заповедта на Бернард Казньов за затварянето на джамиите в парижкия регион е била издадена в сряда, а в съобщението на министерството имената на конкретните джамии не са съобщени, но се упоменава, че те са разположени на изток, запад и север от града.
Според съобщения в медиите обаче, едно от затворените места е незаконно ислямско училище във Вал-де-Марне. То е било основано в края на август в джамия (от затворените в сряда), а 12 лица, които са го посещавали са били осъдени (през април) за връзки с джихадистки групи в Сирия.
Друга от джамиите (в Ювелин) е имала „връзки с влиятелно салафистко движение, което адвокатства строг Ислям и призовава за дискриминация, омраза и насилие“, цитира френския „Le Parisien“ декрет на регионалния префект.
Другите две затворени джамии са в Сен Сен Дени и според информации във френските медии, много от техните посетители са се присъединили към джихадистки движения, като някои от тях са заподозрени, че „стоят зад опити за терористични атаки във Франция“.
Според неофициални данни, във Франция има около 2 500 джамии и молитвени домове, като се смята, че в около 120 от тях се проповядва Салафизъм.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас