НОВИНИ

Представител на американското МО е потвърдил, че служител на въоръжените сили на САЩ е бил убит в близост до йорданско съоръжение за подготовка в петък, а двама други - които са били тежко ранени - са починали по-късно от раните си в болница.

„Един член на въоръжените сили на САЩ е бил убит и двама други са били тежка ранени малко преди обяд в Йордания, докато са приближавали врата на съоръжението за подготовка“, казва той, цитиран от АФП.

По думите му, двамата ранени са били откарани в болница „Крал Хюсеин“ в йорданската столица Аман, където са починали от раните си.

Стрелбата е била пред вратите на база „Ал-Джафр“, където колата, в която са били американските военни не е спряла, съобщава източник от йорданската армия, който е допълнил, че и един йордански офицер също е ранен. "Обмен на огън е станал в петък сутринта на входа на въздушната база "Принц Файсал" в Ал-Джафр, когато кола возеща треньори (в смисъл - инструктори - бел.ред.) се е опитала да влезе през вратата без да вземе под внимание заповедите на охраната да спре", е съобщил йорданският източник.

Американски военен е описал пред представители на медиите в САЩ (цитирани в Yahoo News), че инцидентът е бил "зелено на синьо" - термин, използван, когато приятелски сили атакват личен състав на въоръжените сили на САЩ. Разследването на инцидента е в ход, но "ние не можем да кажем за момента, дали това е бил целенасочен акт" за убийството на мариканските военни, или "някакъв вид неразбирателство", е казал още той.

Ямериканските военни са били от инструктори, но (поне засега) не е съобщено, дали те са подготвяли бойци от сирийската опозиция или не. Досега, в Йордания, военни от САЩ са подготвяли сирийски опозиционери, а също и палестински и иракски служители от силите за сигурност.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас