НОВИНИ

Посланикът на Кралство Саудитска Арабия към ООН е изразил притеснения относно използването на „религиозни слогани“ от някои от силите участващи в офанзивата за връщане на контрола на иракския град Мосул от (сунитската) „Ислямска Държава“ (ИД).

Дипломатическият представител е настоял, че подобни „слогани“ не са добри от гл. т. на мира и сигурността в региона, като се има в предвид разнообразието на етническите и религиозни групи, които живеят там.

Абдуллах Ал-Моуалими е заявил пред репортерите в Ню Йорк, че Саудитска Арабия призовава иракското правителство да ограничи операци,та до иракските официални въоръжени сили и да намали това на „религиозните милиции“, тъй като вижда възможна заплаха за сигурността и най-вече за мира в процеса след освобождаването на Мосул.

Офанзивата за връщане на контрола над града се води от иракските военни, които са подкрепяни от различни съюзни въоръжени формирования – основно кюрдската пешмерга и т. нар. „шиитски милиции“ (в които, обаче има не само шиити, а дори и христяни).

Иракските правителствени сили са поддържани и от т. нар. сунитски племенни формирования – значително по-малки като численост и определено по-слаби като боеспособност от пешмергата и „шиитските милиции“.

Саудитска Арабия, наред с доста други страни (вкл. Турция) и международни организации нееднократно се е противопоставяла на участието на „шиитските милиции“ в операцията. Основните мотиви на недоволните от участието на „шиитските милиции“ са, че те са подкрепяни от Иран и че града е населен основно със сунити (интересно как след джихадистите-сунити от ИД ще останат много представители на други вероизповедания, да не сповменаваме, че всичките църкви в Мосул и района са както пишат иракските медии, ако не опожарени или взривени, „булдоризирани“).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас