НОВИНИ

Министърът по религиозните въпроси на Тунис беше уволнен за „атакуване на основите на дипломацията“.

Абделдажилил Бен Салем е „изритан от постта“, след публичен коментар, според който консервативната форма на исляма (т.е. уахабизъм) практикувана в Кралство Саудитска Арабия има връзки с екстремизма.

Според съобщението на офиса на премиера Юсеф Чачед, Салем е уволнен, заради неговата „атака“ на тунизийските дипломатически принципи, а задълженията му временно ще бъдат поети от министъра на правосъдието Чази Джибри.

Реакцията на тунизийските управляващи по изказването беше светкавична. В четвъртък по време на заседание на парламента Салем заяви, че „се осмелява“ да постави под въпрос двама саудитки официални представители, вкл. посланика на Саудитска Арабия в Тунис, относно саудитския уахабизъм „като комуникационно средство (машина) за тероризъм“ – уволнението му беше потвърдено в петък.

„Аз казвам на саудитците … реформирайте своето училище, защото тероризмът исторически идва от него. Аз ви казвам това с любов и умереност“, са думите му, според частното радио „Мосайкю FM“, цитирани от АФП.

По-късно, тогава все още министъра разпространи изявление, в което казва, че отношенията между Тунис и Рияд са „напълно хармонични“.

Появата на това, което става саудитско крлско семейство – познато като Ал Сауд – започва в Неджд в централна Арабия през 1744 г., когато Мохаммад бин Сауд, основател на династията обединява силите си с религиозния лидер Мухаммад ибн Абд ал-Уахаб, основател на уахабитското движение – стриктна пуританска форма на сунитски ислям.

Това е част от текста от „най-общ“ и не специализиран източник (Уикипедия) относно, уахабизма, който много дрги източници определят от религиозно движени или клон от сунитския ислям през ултра-консервативен до реакционерски и екстремистки клон на сунитския ислям. Повече от две десетилетия тези религиозни разбирания са доминираща религия в Саудитското Кралство.

Самите мюсюлмани трудно може да бъдат определени като „на едно мнение“ относно уахабизма (както и по маса други техни вътрешно религиозни въпроси), но част от основните му принципи са:

Hе може да почиташ друг освен Аллах; никакво друго име освен това на Аллах не може да се споменава в молитвите; буквално вярване в Корана; пълна сегрегация на жените; никакво бръснене, пушене или обиден език; установяване на мюсюлманска държава базирана на Шариата

(принципите са не пълна извадка от „Енциклопедия Британика“ и „Енциклопедия на Ориента“).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас