НОВИНИ

2/3 не искат Исляма като официална религия

Почти 2/3 от хората, живеещи в Швейцария не мислят, че Исляма трябва да бъде признат като официална религия.

Резултатите от проучване на общественото мнение на „Tamedia Publishing House“ показват, че 61% от анкетираните са отговорили с „не“ и „вероятно не“ на въпрос а дали Исляма трябва да получи статут на официална религия като Христянството и Юдаизма. 62% от анкетиранте, пък са на мнение, че в Швейцария няма място за Исляма, 80% смятат, че христнянските ценности са част от швейцарската индентичност.
Тези, които са отворени към възможността за трета официална религия са 39% - 19% „да“ и 20% „вероятно да“.
През август президентът на (лявата) Партия социалдемократи призова з дискусия, относно предоставянето на статут на официална религия на Исляма с мотива, че не трябвад а се оставя „подготовката и финансирането на имами от чуждестранни и вероятно фундаментални кръгове“.
Подобно на други свои колеги и той говори за „Швейцарски Ислям“ или по-точно казано за „дървено желязо“.
Сега проблемът попада в сферата на отговорност на кантоните, според швейцарската федерална система.
Изследването идва в момент, когато имам от джамия в северен Цюрих е обект на криминално разследване и инициатива за национална цабрана на „бурката“ – към момента покривалото езабранено само в италианско говорящия кантон Тичино.
По данни на Федералния статистически офис (към 2012 г. – 2014 г.) около 5% от жителите над 15 г. са мюсюлмани, 38% римокатолици, 26.2% протестанти и 22.2% - религиозно необвързани.


В изследването са участвали 15 617 респонденти и е публикувано в „Le Matin Dimanche“ и „SonntagsZeitung“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас