НОВИНИ

Започват да се оправдават ной-лошите очаквания от заливащата ни миграционна вълна. Мигрантите носят със себе си заболявания, каквито тук не е имало. Инфекциозни, острозаразни, а (уви!) властите в България престъпно изобщо не си и помислят да реагират.

Предлагаме на вашето внимание едно разследване на сайта Harmanbg.com за ситуацията в центъра за мигранти в Харманли. Ставащото там и бездействието на властите е престъпление!

Злото от Алепо е тук

Истината за заразните заболявания на мигрантите

Ужасяващи разкрития направи Harmanbg.com в свое разследване, свързано със заразните болести на мигрантите в най-големия бежански център в България – този в Харманли. След като до този момент искането ми за спешна проверка за наличието на заразни заболявания в РПЦ Харманли, остана без отговор от Министерството на здравеопазването, в качеството ми на журналист и общественик предприех собствено разследване.

В продължение само на 30 минути (!) на метри от бежанския център /който от своя страна е на метри от площада на града/, се натъкнах на 16 /ШЕСТНАДЕСЕТ!/ случая на паразитна тропическа болест , която не е позната в България! Става въпрос за кожна лайшманиоза, известна като „тропическа язва“, „Алепска пъпка“, „Бяла проказа“. Наричат я още „Злото от Алепо“.

В продължение на 30 минути спирах излизащите от РПЦ Харманли мигранти с въпроса има ли краста в лагера, за която имам данни, че е повсеместна. Освен, че това се потвърди, на бял свят излезе истината и какви са странните ужасяващи рани по краката и ръцете на мигрантите. Всеки трети(!) срещнат мигрант каза, че има такива рани, като повечето позволиха да бъдат снимани. Веднага след това изпратих снимките на известен специалист, светило по паразитни и тропически заболявания в България, който ме информира, че това на снимките е кожна лайшманиоза. В България досега се среща само висцералната форма на заболяването, кожната е непозната.

Можем само да си представим ако за половин час, на абсолютно произволен принцип /просто разговор с излизащите на разходка в града мигранти/, са установени от неспециалист 16 случая на тропическа болест, то за какви размери на заболяването става въпрос, пренесено към моментните близо 4000 обитатели на центъра!Вече дори не говорим за крастата, става въпрос за „внос“ и то абсолютно свободен /тъй като мигрантите са на свободен режим/ на болест, наподобяваща проказа, в страна, където досега я е нямало. Тя се пренася от пясъчните мухи и папатациеви мушици, накратко – познатите ни в България папатаци. Истинският бум на заболяването, при тези му размери сред мигрантите, може евентуално да се очаква през пролетта и лятото на идната година сред местните, тъй като за заразяването на папатака трябва определена температура. Инкубационният период на болестта е от няколко дни до година, а понякога и повече. Кожната лайшманиоза е лечима.

Всички мигранти, с които разговарях вчера, споделиха, че хората с рани и кожни заболявания са изключително много в центъра. Нещо повече – ужасяващи рани имали много от жените и затова не излизали от РПЦ-то. Според обитателите от дни нямат вода, живеят в лоши условия в лагера, нямат лечение и молеха за помощ /вижте във видеото/. Част от кожните им проблеми започвали в самия център в Харманли. Единият от мигрантите, с кървави рани по краката и тялото, едва стоеше на краката си. Тези хора трябва да бъдат незабавно лекувани, повечето от тях са отчаяни. Нечовешко е нещата да бъдат оставени така.

Ръководството на центъра, в лицето на временният началник на РПЦ Харманли Димитър Захариев ,отрича до момента наличието на каквито и да е заразни заболявания. Припомням, че преди 20 дни не бях допусната от него до медицинския кабинет и не ми бе позволен разговор и снимки на обитателите на центъра. Г-н Захариев отговори на мой въпрос за лайшманиозата, че такива заболяване няма при тях. По повод на статия в „Дойче Веле“, в която се казва, че според афганистанеца Ашик Ула 25 на сто от бежанците в лагера имат рани по ръцете и краката, шефът на лагера тогава ми отговори: „Не коментирам непотвърдена информация, подлагам го на съмнение“. И съвсем се изнерви на питането ми дали все пак тази информация не го е подтикнала да направи някаква проверка, да повика паразитолози, за да се уточнят заболяванията, които може да са непознати и опасни за всички.
За мястото „началник на РПЦ Харманли“ в момента ДАБ е обявила конкурс, подаването на документи е до 10.11.2016 г. Димитър Захариев е директор на бежанския център в Баня, където е спокойно и обитателите са двуцифрено число. В Града на Белоногата е временно.

Няма как и това количество заразни заболявания да не е известно и на по-високо ниво.

В лагера в Харманли медицинското обслужване продължава да е трагично. Само един единствен лекар от Харманли преглежда 5 часа дневно, като за това време трябва да приеме десетки нови обитатели, да им вземе кръв и изпражнения, да ги обработи документално, а в същото време и да преглежда стотиците чакащи /една вметка – всичко това става в една стая/. Всички тези дейности са практически невъзможни. От месец в РПЦ има педиатър и джипи, които преглеждат изключително икономично – първият три пъти седмично по час и половина, а вторият и по-малко – два пъти по час и половина. Всеки сам може да си направи извод 4000 мигранти, повечето от които болни, дали могат да се обхванат медицински дори и в минимален процент.
Ситуацията е изключително тревожна, особено на фона на прикриването на информация от ДАБ. Най-вероятно се разчита болният да напусне центъра и вече да не е негов проблем. Не се сещам обаче за друга дума, освен престъпление, защото състоянието на хората ще се влоши, ще настъпят усложнения, а заразните болести ще плъзнат навсякъде.


Светлана Николова
Харман БГ

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас