НОВИНИ

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, който бе първият високопоставен европейски политик, ясно изразил подкрепат за (през юли) кандидата на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп окачестви неговата победа, като събитие, ознаменуващо края на либералната не-демокрация.

Веднага, след като станаха известни резултатите от изборите в САЩ, Орбан писа във Фейсбук, че това е велика „новина“. Само ден по-късно – по време на посещението си във Великобритания, той заяви, че светът винаги е печелил, когато е успявал да се освободи от доминиращите (за момента) идеологически нагласи. „По мое виждане, това е, което точно сега стана в САЩ. Това също така дава на останалия Западен свят шанса да се освободи от плена на идеологиите, от политическата коректност, и от режимите на мислене и изразяване, които са далеч от реалността, (дава) шанса да се върне обратно на земята и да види, какъв е реално светът“, заяви унгарският премиер.

Но Орбан не се спря до тук. На организирана от Европейската банка за възстановяване и развитие конференция, по повод победата на Тръмп, той заяви, че „Това е втрият ден от едно историческо събитие, при което Западната цивилизация изглежда успешно се освобождава от ограниченията на една идеология. Ние живеем в дни, в които това, което ние наричаме либерална не-демокрация – в която ние живяхме през последните 20 години – свършва, и ние можем да се върнем към реалната демокрация“.

Унгарският премиер отхвърли опасенията, че победата на Тръмп щяла да бъде катастрофална за Запада. „Ние можем да наречем проблемите с имената им и да намерим решения, които не произтичат от една идеология, а са основани на прагматично, креативно мислене, коренящо се в здравия разум. Сега сме на втория ден след Големия взрив и все още сме живи. Какъв прекрасен свят. Това също така показва, че демокрацията е креативна и иновативна“, заяви той.

По думите му, победата на Тръмп представлява промяна в глобалното общестевн мислене, точно както и неочакваното гласуване „за“ на референдума за напускане на ЕС във Великобритания. „Brexit не е трагедия, ни най-малко! Това не е поражение, а един опит от (страна на) една велика нация да стане успешна по пътища, различни от тези, които всички останали считаха за пътя към успеха“, каза Орбан.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас