НОВИНИ

Външните министри на ЕС се събират, за да мъдруват политиките на Тръмп

Министрите на външните работи на страните от ЕС ще се съберат в неделя, за да обсъждат отражението от избирането на Донълд Тръмп върху транс-атлантическите връзки и върху опленетите отношения с Русия.

На неофициална вечеря в Брюксел – на която медиите няма да бъдат допуснати – министрите ще обсъждат как много от посланията отправени по време на кампанията от Тръмп може да бъдат трансформирани в реални политики, съобщава АП.

Сред обсъжданите теми, ще е т. нар. „изолационизъм“ в сферата на сигурността (няма информация министрите на отбраната да са поканени на вечерята) и неговото негативно отношение към (нехаресваните от много европейци) търговски споразумения (TTIP). Сред темите ще е и отказът на Тръмп да критикува руския президент Владимир Путтин, съобщава още Агенцията.

Към това със сигурност ще се добавят и опасенията на Брюксел, че Тръмп може и да спре подкрепата на САЩ за т.нар. "умерена опозиция", която се бие в Сирия със силите на президента Башар ал-Асад - нещо за което той спомена в петък.

„Донълд Тръмп слага Америка (САЩ) на първо място … и определя своята външна политика и изглежда той взима много трансакционен подход към международните въпроси. Това много вероятно ще бъде приложимо и към транс-атлантическите отношения. Той ще цени европейците толкова, колкото те могат да отговорят на неговите приоритети“, коментира Джовани Греви, водещ изследовател от „тинк-танк“ Център за европейски политики.

Накратко,външните министри на ЕС ще мъдруват как да накарат Тръмп да „пее в общия хор“ поне по въпросите, които пряко ги засягат. Фактът, че много европейски граждани всъщност са съгласни с вижданията – изразени по време на предизборната кампания – на Тръмп, явно е „незначителен“ за Брюксел.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас