НОВИНИ

САЩ са се съгласили да приемат нелегалните „бежанци“ от Австралия, които в момента се намират в центрове на остров Манус и в Науру.

Премиерът Малкълм Търнбул не е съобщил, колко точно лица ще бъдат презаселени в САЩ или при какви условия, но е подчертал, че споразумението е с „еднократен характер“ – то няма да бъде повторено – или да бъде удължено за лица, търсещи убежище, които не са вече в лагерите.

„Наш приоритет е презаселването на жени, деца и семейства. Това ще бъде един методичен процес и той няма да бъде прибързан“, съобщава той.
Търнбул е отказал да дава детайли и срокове за реализацията на постигнатото споразумение, но е допълнил, че поетапното му изпълнение, ще става и „при административно участие“ на Агенцият а за бежанците на ООН.

Държавният секратар на САЩ, Джон Кери, който е на работно посещение в Нова Зеландия също потвърди постигането на споразумение за лицата намиращи се в Манус и Науру. На въпрос как би могла да се отнесе бъдещата администрация на Тръмп към тази договореност, Кери е отказал да отговаря.

По данни на австрлийското правителство (към май) в лагера в Науру има 466 лица и 847 на остров Манус – повечето от тях са от Афганистан, Пакистан, Ирак, Иран и Шри Ланка.

Данните за броят им – според медийни източници – обаче са по-високи, общо около 1 800. Според изяление на министъра по имиграцията и охраната на границите Питер Дейтън, лицата от Манус и Науру, които не бъдат преселени в САЩ могат или да се върнат по родните си места или да останат в Науру, където за тях ще бъде въведена „специална виза“ със срок на действие 20 г.

Правителството на Папуа – Нова Гвинея взе решение за затваряне на центъра в Манус, но все още не е ясно кога точно ще стане това.

Говорителят на австралийското правителство е отказал да коментира детайли по споразумението, както и дали Австралия е предложила на САЩ нещо в замяна.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас