НОВИНИ

ООН призова за набиране на 152 млн. долара за осигуряване на подслон, здравни грижи и храна за големият брой „бежанци“, които се връщат в Афганистан от Пакистан.

За разлика от Европа, пакистанското правителство засили натиска за връщането по домовете върху 1.5 млн. афганистанци, РЕГИСТРИРАНИ в страната като „бежанци“ – позовавайки се на причини свързани СЪС СИГУРНОСТТА. Според Световната програма за храна (на ООН), хиляди преминават ежедневно ГКПП Торхам. Миналият месец ООН съобщи, че тази година почти 170 000 афганистанци са се върнали „У ДОМА“, като много от тях са обяснили, като причина лошото отношение на пакистанските власти (т.е. афганистанците седят там, където се чувстват добре, а не защото се чувстват застрашенив собствените си домове).

Покотът връщащи се е не само от Пакистан, а и от Иран, което според ООН "опъва" капацитета на правителството и на агенциите за помощ, докато проблемите с Талибаните продължават да разместват други хора. Всъщност, капацитетът на афганистанското правителство е преди всичко този, даден от международните донори, както всъщност и този на агенциите за помощ.

Агенция „Ройтерс“ цитира Мик Лорентцен, директор на Програмата за храна за Афганистан, който казва „ние се нуждаем от достатъчни и задоволителни фондове през идващите седмици и месеци за да осигурим, че ние можем да помогнемна връщащите се колкото е възможно по-бързо и ефективно“.

По думите му, ситуацията с връщащите се в АФГАНИСТАН АФГАНИСТАНЦИ е „КРИЗА“ и допълва, че намалените фондове на организацията са поради разпространението на кризи в Близкия Изток и Африка и има опасност операциите в Афганистан дабъдат застрашени. По данни на организацията на ООН, около 40% от хората в Афганистан са изправени пред „хранителна несигурност“.

Всъщност страните, в които според ООН има „кризи“ са най-големите донори на т. нар. „бежанци“ за Европа – тези лица пристигат с хиляди в Европа, но за „криза в Европа“ де факто се говори само „вътре в Европа“. Интересен факт е, че много от тези лица, където според ООН са изправени пред опасност от глад, след като се настанят в европейска държава започват пермаентни протести срещу „лошата храна“, която не „отговаря на технит естандарти“ или „очаквания“ – интересно, когато гладуваш какви са ти стандартте за „добра храна“?!?

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас