НОВИНИ

Канадските военни сили в северен Ирак са били инструктирани да докладват и предотвратяват нарушения на правата от страна на кюрдската пешмерга по време на офанзивата за връщане на контрола над Мосул започнала на 17 октомври.

Правозащитната организация „Хюманс Райтс Уотч“ обвини пешмергата в нарушения на човешките права по време на оперциите на правителствените и съюзните им сили. Според организацията, пешмергата са унищожили жилища, принадлежащи на арабски фамилии като наказание за предполагаемо сътрудничество с джихадистите от „Ислямска Държава“. Кюрдското регионално правителство отхвърли официално тези твърдения.

„Несъмнено от гледна точка на правителството на Канада, ние очакваме нашите военни, които са там да докладват каквито и да са инциденти“, заяви Кристина Маркот, цивилен политически съветник към канадските целеви сили, чийто централен щаб е в Киркук, цитирана от СВС.

По думите й, към момента „няма доклади за такива инциденти“.

От 2014 г. канадски военни са в Ирак съъ задачата да се бият срещу „Ислямска Държава“, като част от водената от САЩ коалиция, която осъществява въздушни удари и осигурява подготовка и пмощ за иракските въоръжени сили и за пешмергата.

В началото на тази година, числеността на канадските военни в Ирак беше увеличена от 230 на 830.

Съобщението за „правозащитните задължения“ на канадските военни идва на фона на – грижливо прикриванr от властите – скандал с религиозни лица, вкл. официални. Капеланът на полицията в Торонто, Пуслех Хан смята, че бракът с 9-годишни момичета е разрешен (в Исляма, чиито закони не са официални за Канада), а според мюсюлмнския учен Абу Аминах Билал Филипс не-мюсюлманите са „скотове“, а хомосексуалистите трябва да бъдат отхвърляни и отричани.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас