НОВИНИ

Министърът на вътрешните работи на Белгия, Ян Жамбон съобщи, че по приблизителни оценки между 3 000 и 5 000 (колкото е съставът на една армейска бригада) европейски граждани, членове на „Ислямска Държава“ (ИД) може да се върнат в Европа.

Успоредно с това, той признава, че на европейските разузнавателни агенции не им остава нищо другоосвен да наблюдават и да чакат да видят, кой от многото ще се върне.

„ИД е под натиск в Мосул и Ракка. Белгийски бойци помагат за защитата на крепостите, но ние трябва да имаме в предвид, че там не са само 200 от нашите сънародници, а между 3 000 и 5 000 европейци“, заяви той пред държавната „RTBF“ в неделя, цитиран от RT.

По думите му, разузнавателните агенции „се опитват да осъществяват мониторинг на ситуацията“ и обменят информация – „ако вълната дойде, ние трябва да сме готови“, казва още той.

Според изявление на фламандския политик, към момента в Белгия от Джихад са се завърнали 117 лица, като около половината от тях са в затвора, а другите „под наблюдение“. Властите също така наблюдавали и лица, направили неуспешни опити да отидат в Сирия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас