НОВИНИ

В последната седмица сме свидетели на няколко парадокса, свързани със заразните заболявания на мигрантите в Регистрационно-приемателния център в Харманли, като сега ще се спра на четири от тях.

Първият е, че ръководството на центъра и лекари от РЗИ Хасково, а и не само от там, твърдят, че болестта кожна лайшманиоза е непозната за България, не са я виждали и не могат да я диагностицират, но категорично са на мнение, че такава болест няма в лагера в Харманли.

Второ. Никой до този момент не е консултирал със специалист случаите, за които аз предоставих снимков материал. На място дойде главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който каза буквално, цитирам: „Разбира се, че може да има лайшманиоза, Сирия е ендемичен район на заболяването. Естествено е, че когато бягат хиляди хора от там, те носят и заболяванията, за които говорим. Ще направим необходимите изследвания, за да проверим за какво става въпрос. Няма да извеждаме бежанците от тук, на място ще дойдат да правят изследванията“.

Злото от Алепо вече е тук – в България

За хората, които не са специалисти по тропическа медицина и не са работили със случаи на кожна лайшманиоза в други страни, както и за редовите граждани, думите „ще направим изследвания“ звучат авторитетно и веднага дават доверие на гратис в това, което ще дойде като лабораторен резултат. Има се предвид вземане на секрет от лайшманиозната язва, за да се докаже наличието на паразитите лайшмании.
И ето най-големият куриоз – изследването на материал от раната е нож с две остриета, като много зависи у кого е ножа. Лайшмании могат да се докажат само и единствено в ранния стадий на заболяването, докато не се е получило още разязвяването. Експертната литература е категорична, цитирам: „Когато епидермисът /горният слой на кожата/ изтънее и в него навлязат пиогенни /гнойни/ микроорганизми, получава се разязвяване, при което се унищожават и паразитите“. Кратко, ясно и точно.

И още – при язвената форма, лайшманиите понякога могат да се докажат в основата на язвата, за което се изисква специфично вземане на материала.

Казано с други думи – почти всички мигранти, благодарение на лошата лична хигиена, са с инфектирани лайшманиозни рани, в напреднал стадий, където паразити не могат да се изолират. Ето как, много удобно, на незапознатото общество ще се каже – ми, видите ли, според изследванията паразит няма и това, което виждате, е лоша лична хигиена.

Трето. Диагнозата „кожна лайшманиоза“ се поставя във основа на епидемичното появяване на заболяването, локализацията, характерния вид и протичане на пораженията му. Казано по друг начин – диагноза може да постави опитен специалист, запознат и виждал заболяването и това е напълно достатъчно. Доказва се чрез установяване на паразитите, но както казах по-горе, само в ранен стадий.

Тук е и третият парадокс – в България има, макар и малко, доказани специалисти, специализирали в чужбина и работили там, които могат да дойдат в лагера или част от пациентите да бъдат транспортирани до техните лечебни заведение. И в рамките на 1 ден да стане ясно какво е това заболяване. В рамките даже на часове. Но май е по-удобно да се викат хора, да вземат на място изследвания, които не е ясно дали са обучени за това, тъй като е строго специфично, и да се чака дъълъг период от време, за да се каже авторитетно – паразити няма. Тук е момента да поясня, че липсата на паразити не означава, че болният не е заразен, тъй като лайшманиите вървят по лимфен път и не се знае къде ще избият. Често раните са 2 или 3, но могат да бъдат и доста повече – до 300!

И четвърто. Изправени сме пред непозната тропическа болест, която е възможно напролет да я внесем напълно легално в България. Зарази ли се преносителя – папатака, процесът е неконтролируем, казват специалистите. Защо никой не откликва на призивите ми да се изведат и консултират със специалист тези 16 души, които първоначално заснех, и още 10 други, които установих вчера пак на случаен принцип, също с рани по ръцете и краката, за които отново има основателни съмнения, че е кожна лайшманиоза? Мигрантите казват, че в центъра са стотици тези с идентичните язви. Простете, господа специалисти, но лайшманиозните рани са характерни и нямат нищо общо с лоша хигиена. Ако съдим по тези данни, параметрите на заболяването в РПЦ Харманли са ужасяващи.

Harmanbg.com няма да остави нещата така, въпреки упоритите опити на съответните институции да прикрият фактите. Има данни, че поне един от първите случаи, които заснех, вече е напуснал лагера. Ще се обърнем към всички авторитетни български и международни организации, които в скоро време да помогнат за разплитането на проблема.

Цитираните медицински данни са от учебник по „Тропическа медицина“,, автори проф. Б.Зографски, проф. К.Кузмов, проф. Вл. Бояджиев, доц. Р.Тодоров, изд. „Медицина и физкултура“ 1980

Светлана Николова
ХарманБГ

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас