НОВИНИ

Президентът на САЩ Барак Обама, който започна от Гърция своята „прощална“ обиколка, предупреди срещу поддаването на „грубия“ национализъм след британския референдум за Brexit, президентските избори в САЩ и във връзка с наближаващата вълна от избори в Европа.

„Ние ще трябва да се опазим срещу надигането на грубия вид национализъм или етническа идентичност, или на племена, който се гради около „ние“ и „те“, каза той в Атина. „Ние знаем, какво става, когато европейците започнат да се разделят… ХХ век беше кървава баня“, каза той, цитиран от АФП. Американският президент добави, че САЩ също са „до болка“ запознати, колко „опасно е да се разделяме по линията на раса или религия, или етнос“.

Несъмнено, президентът на САЩ е прав – когато говори за ХХ век. Но, да се поставя знак на равенство между ситуациите преди Първата и Втората световни войни и сегашната ситуация в Европа е доста лицемерно и най-вече – неправилно. В Европа няма противопоставяне между европейците от отделните страни, даже напротив. Но все повече европейци се противопоставят на водената от политическите елити и от самия Обама политика на унищожаване и трансформиране на европейските държави – посредством миграция, ислямизация и най-вече – чрез издигането на правата на малцинствата (независимо какви са те – религиозни, етнически или други – напр. на основата на сексуалната ориентация) в привилегии по отношение на мнозинствата (т.нар. „позитивна дискриминация“). Една от основните ценности на ЕС е изкристализирала в принципа „единни в многообразието“, но в последно време този принцип се отхвърля за сметка на „претопяването“ на европейските нации. А именно от опита си от края на ХХ в. европейците много добре знаят, до къде води насилственото , „от горе надолу“ претопяване в еднородна маса – напр. отминалите в историята „югославски народ“ и „съветски народ“… Освен това, определянето на естествените желания на хората да запазят собствената си културна и религиозна идентичност няма нищо общо с „грубия“ национализъм на г-н Обама, няма нищо общо с ксенофобията или расизма. И „лепенето на етикети“ е неуместно, а и обидно.

Що се отнася до референдумите и изборите – та нали именно те са самата същност на демокрацията, защото цялата власт произтича от народа и принадлежи на народа. Затова и конституцията на САЩ започва с думите „Ние Народът…“, а не „Ние, Кралят…“. И обявяването на резултата от един национален референдум (за Brexit) или резултатите от едни избори (за президент в САЩ) за проява на национализъм, още повече – „груб“ е обидно и… тоталитарно.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас