НОВИНИ

Иракската Висша комисия по човешките права се е обърнала към ООН за „спасяването“ на около 400 000 деца в Мосул, на които джихадистите от терористичната групировка Ислямска държава (ИД) били „промили мозъците“.

Джавад ал-Шамри, който е медиен директор на комисията, направи изявление, в което се казва, че преди две години ИД е започнала „да модифицира учебните програми за да промие мозъците на учениците деца, да им насади омраза и да ги накара да се присъединят към нея“. Той добавя, че това се е случило с около 400 000 деца.

По думите на ал-Шамри, учебните програми на ИД са учели децата, как да правят експлозивни пояси, да вземат жени за заложници, да подготвят мини-капани и предупреди, че ако не бъдат взети незабавни мерки, тези практики ще „станат вкопани в умовете на децата“.

Досега е известно, че ИД организира и поддържа много лагери за подготовка на деца – джихадисти, като дори създава и отделни формирования от такива (едно от тях е „Лъвчетата на Халифата“). В много случаи деца са извършвали екзекуции на заловени пленници, вкл. и разстрели, обезглавявания.

Според някои информации, сега ИД използва деца – бойци в Мосел, където те участват във водените улични боеве срещу настъпващите сили на иракското правителство.

Естествено, можe да се предполага, че някои от тези малолетни джихадисти са вече и в Европа – слели се с тълпите мигранти.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас