НОВИНИ

Стотици хора в Мавритания са протестирали в подкрепа на екзекуцията на „неверника“, докато върховният съд разглежда въпроса с изпълнението на присъдата.

През 2014 г. Мохамед Шейх Оулд Мхеитир първоначално беше осъден на смърт заради постинг в блог, смятан за обиден за мюсюлманския пророк Мохамед. В последствие престъплението му беше намалено от апелативен съд, но не и наказанието, т.е. смъртната присъда остана.

Демонстрациите са в момент, когато Върховният съд разглежда, дали той трябва да бъде екзекутиран или помилван, а адвокатите му подчертали, че той „ясно и недвуслислено се разкайва“.

„Гражданското“ недоволство идва след призив на мюсюлмански лидери – колко мирно и толерантно – които в неделя са издали фатва (религиозен декрет) за екзекутирането на Мхеитир и респективно са организатори на демонстрациите от вторник.

Решението на съда се очаква да бъде произнесено на 20 декември.

По данни на правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ последната екзекуция в Мавритания (на затворник) е била през 1987 г.

Само оказваната посредством Европейския фонд за развитие помощ от ЕС на Ислямска Република Мавритания, чието население е от около 3.89 милиона човека, и където по оценки до 1/3 от населението са роби, по периоди възлиза на:
• 2003 - 2007 г. – над 120 милиона евро
• 2008 – 2013 г. – 65 милиона евро;
• настоящият период, започнал от 2014 г.– 195 милиона евро - основно за изхранване, върховенство на закона (?!) и здравеопазване;
• за 2016 г. – 11.3 милиона евро хуманитарна помощ.

Изглежда, че чиновниците в Брюксел, "не се впречатляват особено" нито от широко робовладелческите обществени отношения, нито от смъртните присъди по религиозни причини в Ислямска Република Мавритания и продължават да осигуряват "хуманитарна" помощ на тази страна, на прктика допринасяйки за продължаването на нарушаването на основните човешки права, за които иначе не пропускат повод да изтъкнат - когато им "отърва" политически - като повод за налагане на санкции и неоказване на хуманитарни помощи (напр. в районите, контролирани от правителството на президента Башар ал-Асад в Сирия). При това, продължаването на робството и религиозното подтисничество в Мавритания се подкрепят с парите на европейските граждани, много от които живеят под прага на бедността. 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас