НОВИНИ

Броени дни след изборите в САЩ във Вашингтон се състоя конференция на т.нар. Демократичен Алианс, в която са участвали (както ги наричат в САЩ) „милиардери от крайната левица“, активисти от Демократическата партия и редица други организации. Целта е била планиране на „войната“, която те – под „вещото ръководство“ на Джордж Сорос – се канят да водят, за да провалят управлението на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп.

„Това е нашето първо събиране след катаклизма на изборния ден… Изборите през 2016 г. преобърнаха много от това, което ние мислехме, че знаем за американската политика. Те показаха дразнещо недоволство от политическия естаблишмънт и във въздуха се носи възбуда. Силите на реакцията, на предпазливостта и на прогреса ще водят битка за власт през идващия период “, се казва в дневния ред на конференцията. Алиансът се кани да се намеси „в националната и държавната политика, като се започне в началото на 2017 г.“, т.е. с началото на мандата на Доналд Тръмп.

Плановете на либералите за „война с Тръмп“ преди всичко се фокусират върху обявения от него План от 7 точки за „Пресушаване на блатото“, който отразява неговите намерения, да посвети първите си 100 дни като президент на САЩ на възстановяването на „честността, отговорността и промяната във Вашингтон“:

1. Приемане на поправка в Конституцията, с която се налагат ограничения върху мандатите на членовете на Конгреса.

2. Замразяване на назначенията на федерални служители и на броя им (изключения от това ще бъдат военнослужещите, служителите в обществената сигурност и общественото здравеопазване).

3. Прилагане на принципа, че за всяка една нова федерална регулация, трябва да бъдат елиминирани две от съществуващите такива.

4. Въвеждане на забрана на служителите в Белия дом и Конгреса да стават лобисти за срок от 5 години след напускането им.

5. Въвеждане на доживотна забрана на служители в Белия дом да лобират от името на правителствата на други държави.

6. Пълна забрана на чуждестранни лобисти да набират финансови средства за избори в САЩ.

7. Отмяна на плащанията на САЩ за програмите на ООН по промените в климата и използването на тези средства за инфраструктурата на страната по водите и околната среда.

Знаменателно - този план се определя от Демократичния Алианс като „ужасяваща атака крещу постиженията на президента Обама, и (срещу) нашата прогресивна визия за една разумна и справедлива нация“.

Постиженията на Обама? В Гърция, след като заяви, че глобализацията не може да бъде върната назад, самият той призна, че тя води до все по-голямо неравенство. „Сегашният път на глобализация изисква корекция на курса. През годините и десетилетията напред, нашите страни трябва да направят така, че печалбите от една интегрирана глобална икономика да се разпределят по-широко от много хора, а негативните последици са категорично решавани. Когато ние виждаме хора, глобални елити, богати корпорации, които изглежда живеят по различен набор от правила, избягвайки данъци, манипулирайки вратички … това подхранва силно чувство за несправедливост“, каза Обама цитиран от АП. Дали всъщност е само „чувство“ или има реална несправедливост?!Но има и друга гледна точка, изразена ден след победата на Тръмп от премиера на Унгария Виктор Орбан: „Това е вторият ден от едно историческо събитие, при което Западната цивилизация изглежда, че успешно се освобождава от затворите на една идеология. Ние живеем в дни, когато това, което наричаме либерала не-демокрация – в която ние живяхме през последните 20 години – свършва и ние можем да се върнем към реалната демокрация.“.

На конференцията във Вашингтон, Алиансът прави и своеобразен „преглед на силите“, с които „Сорос и компания“ ще водят войната срещу Тръмп – в името на глобализацията, либерализма или – срещу това, което Орбан определя като „нормална демокрация“.

Сред участниците са лидерите на големи профсъюзи, леви неправителствени организации, тинк-танкове за либерални стратегии и политики, медийни деятели. Били са обсъдени и дейността и възможностите на цяла поредица от неправителствени организации (действащи в САЩ и в целия свят) – от защитници на околната среда, борещи се срещу промените в климата, през защитници на правата на малцинствата (и мигрантите) и феминистки организации, до малки политически партии в САЩ. Обединяващото е, че всички те се спонсорират и използват от Демократичния Алианс.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас