НОВИНИ

Президентът на Турция се опита да оправдае пред парламентаристите от страните от НАТО продължаващите в Турция чистки и нахлуването на турските войски в Сирия.

Целта на НАТО е не само да защитава от общи заплахи. Съюзът е платформа за страните, които са привързани към демократическите ценности, заяви Ердоган пред 62-ата сесия на Парламентарната асамблея (ПА) на Алианса в Истанбул.
Очаквано, той се спря и на опита за преврат в страната, като по думите му, през нощта на 15 юли, в Турция е извършена нямаща аналогия в историята борба за демокрация. „През нощта на 15 юли, Турция и целият свят видяха новия облик на тероризма и станаха свидетели на нов път за борбата с него“, каза той и допълни, че страната му се нуждае от по-силна подкрепа в борбата с тероризма, като при нея са недопустими двойните стандарти. „Страните, демонстриращи двойствен подход към дейността на терористичните организации, рано или късно ще се сблъскат с последствията от нея на своята територия. Настойчиво призовавам да се вземат в предвид предупрежденията на Турция, на която на различни етапи от своята история й се е налагало да води борба с тероризма“, казва той, цитиран от държавната Анадолска агенция.
По думите на турския президент, подкрепата на страните от НАТО ще даде на Турция сили в борбата с терористичените организации, представляващи заплаха за общата сигурност. „Ние разчитаме на вашата подкрепа против структурите на терористичното течение FETÖ. И в същото време се надяваме на вашата подкрепа в борбата с такива терористични формирования като Даеш (Ислямска държава – бел.ед.) и РКК (Кюрдската работническа партия – бел.ред.), които не приемат общочовешките ценности“, заявява Ердоган.
По думите му, Турция е своеобразна преграда между терористичните организации и останалия свят и в частност – Европа. Според него, нито една друга страна не е заплатила толкова висока цена и не е постигнала такива конкретни резултати в борбата с Даеш.
Ердоган оправда провежданата от Турция и част от сирийската опозиция операция „Ефратски щит“ в Сирия. „Даеш, PYD (Партия демократичен съюз на сирийските кюрди) и YPG (Подразделения за народна защита – въоръжените формирования на РYD – бел.ред.) създаваха сериозни заплахи в приграничните райони на Турция. Провежданите от Турия в Сирия заедно със Свободната сирийска армия действия, са обусловени от необходимостта от отстраняване на тези заплахи“, казва още той.
От изказването на президента на Турция Ердоган не става ясно, на каква точно подкрепа от страна на държавите от НАТО разчита той в това, което нарича „борба с тероризма“. Но той очевидно разчита на „късата памет“ и лицемерието на техните политици. Защото:
• Наивно е да се смята, че са отпаднали съмненията, че правителството на Турция и самият Ердоган не са знаели за подготвяният опит за преврат на 15 юли. Дори и само някои „дребни“ факти показват обратното: Не беше арестуван нито един министър, а силите на превратаджиите атакуваха празните сгради на президентството и парламента. Действията на заговорниците срещу самия Ердоган приличаха на фарс (атаката срещу хотела, където даваше пресконференция, след като го бе напуснал; самолетът му бил държан на прицел от самолети на заговорниците, но те не са го обстреляли…). Как така за броени часове след началото на опита за преврат (около 10 часа) се появиха списъци на десетки хиляди заподозрени за съучастие в него държавни служители (вкл. от полицията и армията) – и започна „голямата чистка“?! За по-късопаметните да напомним и изявлението на самия Ердоган сутринта на 16 юли, който „в припадък на откровение“ каза пред журналисти, че „Това (опитът за преврат) е подарък от Аллах!“
• В резултат на продължаващите и до ден днешен чистки в Турция са арестувани, съдени, уволнени и принудени да избягат от страната най-малко около 200 000 човека. Това терор ли е или въстание?
• FETÖ (в буквален превод Терористична Организация на Фетхулахистите) е понятие, въведено от турските власти и най-вече – от самия Ердоган. Сега той говори за „терористично течение“, което само по себе си е нонсенс и противоречи на самия термин FETÖ. Нима, турският президент си мисли, че сме „забравили“, как в първите години след идването на власт на партията му (АКР), той не само че нямаше нищо против движението на Фетхулах Гюлен, но дори се обръщаше към него с почтителното „ходжа“ (учителю) или с „братко“?! Нима наистина се опитва да накара европейците да повярват, че може да съществува такова нещо, като „терористично течение“ от стотици хиляди хора?!
• Няма как да не се съгласим с думите на Ердоган, че „Страните, демонстриращи двойствен подход към дейността на терористичните организации, рано или късно ще се сблъскат с последствията от нея…“ Но при едно условие – че това не е лицемерие. В момента, т.нар. Сирийска свободна армия, която се подкрепя от турските войски е съставена предимно от формирования, които са или открито джихадистки или почти непрекъснато действат „на терен“ в съюз с терористични джихадистки организации – по изявления на американски експерти в американските медии. Защо Ердоган „забравя“ наред с Даеш да спомене за Ал Кайда в Сирия – по-рано Джабхат ал-Нусра, сега преименуваната, но не променила идеологията си организация Джабхат ал-Фатах ал-Шам? Не я ли счита за терористична организация – както съюзниците от НАТО и партньора му - Русия?! Нима той си мисли, че светът не знае за изявленията на джихадисти от Ислямска държава за прекрасните им взаимоотношения с турските власти (поне само до преди броени месеци) и колко спокойно „действат“ те на турска територия?!
• Г-н Ердоган иска подкрепа в борбата му срещу РКК. Каква точно? Защото, ако се съди по кадрите от градове в Турция, които са населени предимно от кюрди, и собствената му армия се „справя блестящо“…

Кадрите не са от сирийския Алепо, а от турския Джизре

• Що се отнася до PYD и YPG – та нали точно те изнесоха най-тежките битки в борбата с Ислямска държава – достатъчно е да напомни само за Кобани! Нали точно те са и гръбнакът на Сирийскте демократични сили (включващи не само кюрдски формирования, но и такива на сирийските християни, араби и дори – тюркмени), които (подкрепяни от САЩ) в момента водят боеве в настъпление срещу „столицата“ на Ислямска държава в Сирия – Ракка, независимо от въздушните и артилерийски удари на турската армия срещу силите им?! Ердоган ги обвинява във връзки с РКК…
Може още много да се каже (и докаже) за реалната политика на управляващите в Турция и до колко тя се различава от „демонстративната демокрация“, за която непрекъснато говорят те пред медиите и пред форумите. Разликата е точно колкото е една дума – лицемерие. При това, на държавно ниво.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас