НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова, представители на инициативния комитет за провеждане на „Национален референдум 2016" - Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, както и независимите експерти Валери Найденов, Мира Радева и Боян Атанасов внесоха днес в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

„Законопроектът за Изборния кодекс не е съвършен, надявам се да послужи за основа. Промените предвиждат създаване на 231 едномандатни изборни района в страната и 9 в чужбина. 2,5 млн. български граждани гласуваха за въвеждане на изцяло мажоритарна система с абсолютно мнозинство, на два тура. Малко не достигна референдумът да стане задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и внушителната подкрепа за въпросите, смятам, че той е задължителен и за институциите, и политиците", заяви Мая Манолова.

„Като национален омбудсман, който защитава правата на българските граждани, подготвих и внесох този законопроект, за да защитя волята на гражданите, изразена на референдума", обясни още тя.

Манолова посочи, че очаква партиите също да внесат свои законопроекти и да бъдат избрани най-добрите текстове.

„Не написах този законопроект сама. Използвах идеи и предложения на независими експерти, на членове на инициативния комитет, който предизвика националния референдум. За районирането в чужбина се включиха представители на българите, които живеят там. Не казвам, че това е по-добрата система или по-лошата, просто това искат гражданите“ посочи още Мая Манолова.

Пълният текст на внесения законопроект можете да видите ТУК.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас