НОВИНИ

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган отново показа крайно неуважение към институциите на ЕС. Институциите на ЕС отново се правят на „ни чули, ни видели“.

На среща на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул Еродоган е заявил, че евентуалното гласуване на не задължително решение на Европейския парламент за евентуалното спиране или замразяване на преговорите по приемане на Турция в ЕС – заради продължаващите в страната чистки след опита за преврат през юли т.г. „не би имало стойност“.

„Аз искам да кажа предварително тук и да се обърна към целия свят, гледащ ни на техните телевизионни екрани – това гласуване изобща няма стойност, без значение, какъв ще бъде резултатът. За мен е невъзможно, дори да схвана посланието, което те искат да изпратят. Тези ръце, вдигани нагоре – надолу няма да прекъснат борбата за независимост и бъдеще на нашата страна“, заявява Ердоган, цитиран от АФП. Той е допълнил, ЕС е взела страната на „терористичните организации“.

Това е поредното изявление, с което президентът на Турция Ердоган обвинява и обижда институциите на ЕС и демократично избраните представители на европейските граждани в Европейския парламент.

Интересно, как би реагирал г-н Ердоган, ако президентът на ЕС Туск или този на ЕК Юнкер заяви, че вотът на турския Меджлис по даден въпрос „няма стойност“ за него?! Освен това, турският президент би следвало да бъде по-внимателен при отправянето на обвинения, че ЕС е „взел страната на терористичните организации“ – особено като се имат в предвид фактите, доказващи, че турските власти са оказвали подкрепа на терористични джихадистки организации и формирования, действащи в Сирия и просто отказват да признаят някои от тях за терористични.

От друга страна, изявлението му е направено на среща на организация, която (ако се приложи подхода на г-н Ердоган) спокойно може да бъде обвинявана, че е дискриминационна – защото е създадена на религиозен принцип, състои се единствено от държави с преобладаващо мюсюлманско население, и която е обявила за своя цела „да пази и защитава интересите на мюсюлманския свят“.

Крайно време е, институциите на ЕС да спрат да се правят на „ни чули, ни видели“ по отношение на изявленията и политиката на г-н Ердоган. Дори и само заради това, че тяхното мълчание може да бъде възприето като гузност и съгласие с турския президент.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас