НОВИНИ

Седемте лица заподозрени в планиране на атаки „тип Париж“, които бяха арестувани от френските власти в неделя са били ръководени от лидер на „Ислямска Държава“ (ИД) в Сирия.

Те са планирали осъществяването на кървави атаки с използване на автоматично оръжие, вероятно в Париж и Марсилия и са били свързани с разбита от властите джихадистка клетка, която е планирала терористична атака срещу Евро2016, разкриват френски контратерористи.
Допълнителните детайли около тях са още по-шокиращи от факта, че един от групата е работел в основно училище в Страстбург. При обиска на жилището му, властите са намерили пистолет и огромно количество амуниции, както и документи – вероятно на ИД – призоваващи за „мъченичество“ (най-често самоубийствени бомбени действия) съобщават още полицейски източници.
От седмината (до задържането им миналата седмица) само един е бил познат на разузнавателните служби, а трима са имали криминални досиета. Нито един от тях не е бил включен в т. нар. „Списък S“ (официален правителствения списък за наблюдение на терористи).
В допълнение, двама от екстремистите са се върнали в Европа от Сирия, където се вярва, че са били на джихад в редовете на ИД.
Според съобщение на „Le Мonde“ радикалните ислямисти са били „твърдо решени“ да осъществят серия атаки на френска територия и са били „натискани“ от ИД да действат „колкото се може по-скоро“.
Самоличността на един от тримата арестувани в Марсилия все още не е неизвестна, но другите са: двама французи (арестувани в Страстбург), „франко-тунизиец“ и „франско-мароканец“ (също в Страстбург), 29-годишен афганистанец арестуван в Марсилия и 36-годишен мароканец базиран в Португалия.
Само от началото на ноември френските власти са арестували 43 лица заподозрени в тероризъм.


Използвана е информация на „Експрес“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас