НОВИНИ

Франция предлага сумата от 2 500 евро на „мигранти“, ако те доброволно се завърнат по родните си места, съобщи имиграницонната служба.

Ръководителят на службата Дидиер Лечи допълва, че се надява мярката „значително да увеличи броят на подпомогнатите доброволни заминавания“ на тези, които идват от страни извън ЕС.

Офертата за де факто поредната финансова инжекция за пристигащите в Европа, обаче е лимитирана във времето – тя ще важи само до 31 декември, но е и с поредица други облаги. Стойността на полета (очаквано) ще е за сметка на френските данъкоплатци, но някои от т. нар. „мигранти“ ще могат да получат до 10 000 евро финансова помощ за уреждане на (работна) заетост, когато се върнат в родината си (обикновено също получаваща доста щедри финансови помощи от Европа). „Това може да им помогне да започнат собствен бизнес, в зависимост от страната“, коментира Лечи.

На фона на увеличаващата се бедност и безработица в Европа, подобна „щедра стъпка“ звучи доста странно, тъй като това не само е изнасяне на пари извън ЕС, но и практическо пренебрегване на гражданите на ЕС (в конкретния случай на французите). Ако френски гражданин остане без работа и иска да се самоусигури чрез собствен бизнес или влага лични средства или тегли заем – никой не му дава 10 000, за да има работа.

Лечи коментира още, че вероятно най-много афганистанци ще се възползват от предложението – около 90% от бюджета на Афганистан се формира от чуждестранни помощи, а в много европейски страни, афганистанците вече не се класират като „бежанци“, но за сметка на това техни съграждани съдействат на „Ислямска Държава“ – като експерти – за развиване на бизнеса с опиум (в Ирак).

От френския имиграционен офис допълват, че до момента тази година са помогнали на 3 051 лица да се върнат и може техният брой да достигне до 4 500 към края на годината, което обективно погледнато на фона на броя на пристигащите е около половината стоваряни само Италия за около половин-една седмица.


Използвана е информация на „Локал“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас