НОВИНИ

На пресконференция президентът на Европейския парламент Мартин Шулц обяви, че напуска институциите на ЕС за да се отдаде на политическия живот в Германия. Този ход обаче, изглежда поставя под въпрос и съдбата на президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Днес Шулц, чийто мандат като президент на ЕП изтича в края на годината, обяви че ще напусне евроинституциите и ще са „върне“ в политическия живот на Германия.

Естествено, на пресконференцията, на която съобщи това, Шулц помпозно заяви, че ще продължи „битката за европейския проект на национално ниво“. Въпреки това, някои наблюдатели започват да се питат, дали това (грубо казано), не е само началото – „първият плъх, напуснал кораба“. Всъщност, Шулц спазва уговорката между ПЕС и ЕНП – през първата половина на мандата на президента на ЕП, той да бъде от ПЕС, а през втората – от ЕНП. Той можеше и да не го направи, но според изявления на някои евродепутати от ЕНП, това би било равнозначно на „обявяване на война“ между двете най-големи партийни групи в ЕП, където досега решенията се вземаха от тях след реални договорки между ръководствата им и (понякога – когато е необходимо) с подкрепата на либералите от АЛДЕ и независимо от „яростните спорове и противопоставяния“ в пленарна зала.

В традициите на оформилата се през последните десетилетия немска „номенклатура на статуквото“ – в която политическите пристрастия и партийната принадлежност на практика нямат значение - на национално ниво, пред Шулц се очертават две възможности. Едната е да бъде издигнат за кандидат за канцлер от социалдемократите на изборите през 2017 г., а дургата – да заеме поста министър на външните работи, след като (както се очаква) през февруари сегашният министър Щайнмайер стане президент на Германия. И двта варианта до голяма степен зависят от това, как и доколко Шулц ще се споразумее с лидера на социалдемократите – вицеканцлера Зигмар Габриел. Днешното (неочаквано) заявление на Шулц показва, че вероятно договорката вече е постигната, защото в противен случай би се стигнало до „вътрешна номенклатурна война“ в лагера на социалистите, а това едва ли би се „понравило“ на г-жа Ангела Меркел. Най-вероятно, Габриел е приел условието на Шулц (за което се говори в политическите среди), че би станал външен министър само, ако бъде кандидат на партията на изборите за канцлер.

Напускането на Шулц (след около 20 години в евроинституциите) може да окаже влияние и върху съдбата на президента на ЕК Юнкер. Според „изтекла“ в медиите информация (отречена от говорителя на ЕК Александър Винтерщайн), на закрито заседание, Юнкер е заявил, че „аз не мога да гарантирам, че ще остана президент на Комисията“, ако Шулц бъде заменен от консервативен депутат от ЕП.

Макар и отречена официално, това е естествена реакция на президента на ЕК, независимо от факта, че самият той зае поста издигнат и подкрепян от ЕНП. Реално, той бе подкрепен и от социалистите и и социалдемократите – в резултат договорката им с ЕНП. Ако мястото на Шулц бъде заето от наистина „консервативен“ депутат от ЕНП, то той трудно би играл ролята на балансьор за запазването на взаимодействието между практически управляващата в ЕС (подобно на Германия) „широка коалиция“ - левица – център – десница. Което пък на свой ред би застрашило или поне затруднило, прокарването през ЕП на политиката и предложенията на ЕК, т.е. – на самия Юнкер.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас