НОВИНИ

Иракските доброволчески формирования „Хаашд ал-Шааби“ заявиха, че турските ВВС стоят зад въздушния удар нанесен по среща на техни лидери и иракския премиер Хайдар ал-Абади.

Срещата е била проведена на 24 ноември в района на летище „Тел Алфар“ (западно от Мосул), а в следствие на въздушния удар няколко членове на милициите са били ранени.

„Хашд ал-Шааби“ са поискали разяснение от коалиционните сили относно въздушния удар и те са отрекли техни изтребители да са осъществили удара.

Източник от милициите – които вече, официално са част от Иракската Армия – е коментирал за „ал-Гад Прес“, че според информация която са получили, турски изтребители са летели над град Тал Афар и се смята, че те са нанесли въздушния удар по срещата на която е присъствал иракския премиер и командири на „Хашд ал-Шааби“, като последното се ползва с особени „симпатии от страна на Анкара“.

Източникът е коментирал още, че ръководството на милициите е потвърдило съществуването на турски дрон, който е летял на около 183 м. височина в района. Експлоадиралата бойна глава е била със система с лазерно насочване и е била изстреляна от боен самолет; минути преди удара „UAV“ (дрон) е бил видян над позицията, пише в предишно изявление на „Хашд ал-Шааби“, цитирано от „Бас Нюз“.

Турция неколкократно се е противопоставяла на участието на (основно шиитските) милиции в различни (конкретни) операции по освобождаването на Мосул и в частност относно връщането на контрола над Тел Афтар с твърденията, че в града има много тюркмени с тесни връзки с Анкара.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас