НОВИНИ

В рамките на борбата с тероризма испанските власти са задържали 4 лица, заподозрени във връзки с нелегална мрежа за мигранти използвана от „Ислямска Държава“ (ИД).

Агенти на Информационните служби и Гуардия Цивил извършват претърсвания на две жилища в Ла Коруня, а разследващите проверяват връзки в Испания на двама заподозрени джихадисти, арестувани в Австрия – те са влезли в Европа през Гърция, о. Лесбос.

Според съобщение на испанското МВР, двама от арестуваните са били задържани в Кордова Артексо и Туфинос-Вимианзо, а другите двама в Алмериа които са свързани с незаконната миграционна мрежа, която може би е използвана от джихадистите.

Мрежата, с която и четиримата задържани са били в контакт, действа по т. нар. „Сирийски бежански път“ между Турция и Източна Европа и може да е същата използвана през 2015 г. от различни членове на ИД за влизане в Европа, както и от извършителите на бомбените атаки в Париж от миналия ноември.

Според данните от първоначалното разследване, задържаните са били в контакт, както преди, така и след атаките и най-малко един от терористите е бил задържан в австрийския град Залцбург месец по-късно. Ползвайки информация от разследването на парижките атаки, испанските експерти се опитват да установят дали тези контакти са свързани от терористичен заговор или са просто действия, произтичащи от самата незаконна мрежа за имигранти. Мрежата е отговорна за сторавянето на почти 200 лица – в съобщението наречени „имигранти“ – на гръцкия остров Лесбос на 3 октомври 2015 г. (т.е. след любезната покана на германския канцлер Ангела Меркел).

От началото на 2015 г., когато испанското МВР повиши нивото на терористична тревога на степен 4, испанските сили за сигурност са задържали общо 168 джихадисти.

Предвид на факта, че по т.нра. "Сирийски бежански път" в Европа са влезли стотици хилияди мигранти, прекараните до Лесбос от тази (ползвана от терористите от ИД) мрежа около 200 човека е показателен. Той е "пренебрежимо" малък, ако се говори за "нормални мигранит" (и/или "бежанци"), но пък е достатъчен, ако става въпрос за изцяло обслужваща джихадистите мрежа. Иначе казано, в случая може да се говори по-скоро за мрежа на самата ИД, за часто то тази терористична групировка.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас