НОВИНИ

С Европейската комисия (ЕК) е свършено и не тя, а Германия управлява сега Европа, заяви Романо Продо, който бе президент на ЕК през периода 1999 – 2004 г.

Според Проди, „славните дни“ на Брюксел са „свършили“ и Германия, Франция и други страни „изтръгват“ властта от ЕК. По думите му, организацията (ЕС) се е „трансформирал“ от „съюз на малцинства“ в „коалиция на държави“, което е променило начина, по който работи ЕС и плановете за неговото бъдеще. „По времето ми в Берлемон (сградата на ЕК – бел.ред.), само човек да включи на новинарски канала на европейска страна и всичко беше за Комисията. Днес всичко е за Съвета (Съвета на ЕС, президент на който е Доналд Туск – бел.ред.)“, казва Проди, цитиран от „Политико“.

Безбройните отдели и институции на бюрокрацията на ЕС са победени от националните правителства, които сега са по-важни за определянето на действията (делата) на ЕС, като Германия доминира ЕС, заявява Проди. „Решаването на гръцката криза не беше решение на Брюксел и Атина, а беше решение на Берлин и Атина“, дава пример за ситуацията той.

Наред със засилването на ролята на държави – членове, Проди отбелязва и влиянието на референдумите „срещу ЕС“, които също са отслабили позициите на ЕК. Той напомня за референдума във Франция през 2005 г. – срещу ратификацията на Конституцията на ЕС – и казва, че той е бил „голям удар“ за ЕК. Сега (след Brexit) са се засилили анти-ЕС настроенията в страните от Съюза, а резултатите от серията избори през следващите шест месеца могат да поставят на изпитание бъдещето на ЕС изобщо и на Брюксел (ЕК) в частност. „Без да се опитваме да отправим препратка към предстоящия (на 4 декември – бел.ред.) референдум в Италия, референдумите рядко (реално) са по въпросите, които са поставени“, казва бившият италиански премиер.

С последната си забележка, Проди всъщност ни „препраща“ и към същността на този референдум. Италианският премиер Матео Ренци заяви, че ако исканата от него конституционна реформа не бъде одобрена, то той ще подаде оставка. Проучванията на общественото мнение в Италия показват, че по всяка вероятност Ренци ще загуби и ситуацита в Италия до голяма степен ще заприлича на тази в България след президентските избори. Реално, загубата на Ренци (и оставката му) би била поредната проява на процес, който би могъл да се определи, като „въстание срещу естаблишмента“ в Западния свят.

Що се отнася до ЕС, Еврокомисията и Европейския съвет, Романо Проди определено е прав. Действително, в Съюза се очертава „системен проблем“ – правителствата на отделни страни и най-вече на Германия все повече налагат своята „воля“ на целия ЕС, без да се съобразяват с останалите, а да не говорим за европейските граждани. Иначе казано, ЕС се управлява от Ангела Меркел. И Проди очевидно осъзнава това, както и пагубните последствия за целия Съюз. За това и отправя своето предупреждение.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас