НОВИНИ

Членовете на „Ислямска Държава“ (ИД) и „Джабхат ал-Нусра“ (сега официално „Джабхат Фатах ал-Шам“) са овладели технология аз производство на иприт и други отрони вещества, които активно се използват от тях в Сирия.

Изявлението е направено от Директора по въпросите за неразпространение и контрол над въоръженията на руското МВнР, Михаил Улянов за ТАСС във връзка с наличието в експерти на руското МО на неопровержими доказателства за използването на иприт срещу гражданското население на Сирия от членове на ИД.

„Мисля, че това е иприт – местен, занаятчийско произвосдтво“, коментира той и допълва, че джихадистите от ИД разполагат с „технология, изходни материали и производствени мощности, които позволяват производството на иприт и други отровни вещесства“. По думите му, това е потвърдено и от ръководството на Организацията за забрана на химическите оръжия.

„Известни са десетки случаи на използване от терористите на отровни вещества в Сирия“, коментира още той и дава пример със случай на границата с Турция – ПОТВЪРДЕН от турските медии, при който членове на ИД били използвали иприт срещу т. нар. „Свободна сирийска армия“ (подкрепяна от Анкара), при който са пострадали 20 лица.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас