НОВИНИ

По информации на гръцкото разузнаване, по крайбрежието на Егейско море в западната част на Анадола се извършва усилена подготовка за изпращане на хиляди мигранти към гръцките острови, намиращи се в близост до турския бряг.

След седмица на заплахи от страна на Анкара (преди и след приемането на резолюцията на Европейския парламент за спиране на преговорите за приемане на Турция), че ще „пусне мигрантите в Европа“, очевидно е започнала и конкретна подготовка, те да бъдат изпълнени – поне донякъде.

Вече има и първите признаци за началото на подготвяното от Анкара нашествие. През последните три дни има рязко нарастване на броя на мигрантите дошли от Турция на гръцките острови. На о. Хиос са пристигнали 153 човека, 53 – на о.Лесбос (само в петък). По официални данни на гръцката полиция, към края на деня в неделя (27 ноември) на трите по-големи острова в Егейско море е имало почти 12 000 мигранти, от които – на Лесбос – 5 918; на Хиос – 3 701 и на Самос – 2 181, или общо 11 801.

Според доклад на гръцкото разузнаване (цитиран от в. „Прото Тема“), заплахата от непосредствено предстояща миграционна вълна е започнала да придобива съвсем реални очертания. При това, като съвсем вероятен се разглежда сценарият, с насърчаването или дори с подпомагане (организиране) от страна на турските власти, към островите да се отправят по около 3 000 мигранти на ден. Това, което е предизвикало тревога в гръцките министерства на националната отбрана и на външните работи, а също и в службите за сигурност е, че по малоазиатското крайбрежие на Турция – срещу гръцките острови – се събират (поръчани от трафикантите на мигранти) големи количества лодки (вкл. надуваеми) и се доставят голям брой извънбордови двигатели за тях. Според информациите, те ще бъдат използвани през близките седмици и месеци. Опасенията се засилват и от очакванията, че флотилията на НАТО в Егейско море за ограничаване на нелегалната миграция към Гърция, ще бъде изтеглена – поради нежеланието на държавите от Алианса да плащат за операция, която (меко казано) не може да се „похвали“ с особени успехи. По думите на офицер от министерството на националната отбрана на Гърция, цитиран от „Прото Тема“, „ние имаме лоши опасения, ако Турция отвори крана на имигрантите“. „Режимът на Ердоган не се нуждае да ни заплашва с военна криза. Достатъчно е да малко да повиши (броя на) мигрантите за да постави на колене нашите острови“, казва гръцки дипломат, цитиран от вестника.

„Никой не подценява г-н Ердоган и неговата непредсказуемост тези дни“, казва пред „Таймс“ Атанасиос Другас, експерт по разузнаването в Атина. „Тези планове, успоредно с експлицитните заплахи, които турският президент отправи през последните седмици, предизвикаха сериозна загриженост в Комитета на началниците на щабовете (на видовете въоръжени сили) на Гърция. Те се опасавят, и те казаха на политическото ръководство тук, че ако Турция отново отвори вратите на наводнението (с мигранти – бел.ред.), Гърция, в нейното сегашно състояние на финансово и социално бедствие, няма да може да устои на шока. Това ще предизвика война или едно опустошение“, допълва той. „С бъркотията в Европа, г-н Ердоган чувства, че ръцете му са развързани и се опитва да изнудва блока, използвайки бежанската криза като лост“, казва още Другас.

Въпреки че, гръцкият вестник не споменава нищо в това отношение, проблемът с инспирано или организирано от Анкара миграционно „наводняване“ има и друга страна – сухопътната граница на Турция с Гърция и България. Но тя също трябва да бъде взета под внимание и – колкото се може по-бързо затворена. Дори и за целта да е необходимво да бъдат привлечени и сили средства от други страни в Европа (Австрия, Унгария, Полша, дори и от Сърбия…).

Времето на „размисли“ и „разтягане на политически локуми“ за Атина и София изтича – трябва да се действа и то - бързо.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас