НОВИНИ

(Обобщено)

В понеделник (28 ноември) сутринта джихадист – мигрант от Сомалия атакува с автомобил и с касапски нож пешеходци в Държавния университет на Охайо, САЩ. При атаката са ранени 9 човека, един от които е в критично състояние. Джихадистът е бил убит от полицията.

Атаката е била извършена около 09.50 ч. местно време. В една от сградите на университета (Watts Hall) е бил подаден сигнал за опасност от пожар поради изтичане на газ (дали това наистина е така, или тревогата е била подадена с цел да се предизвика стрпване на хора не е ясно). Хората са започнали да се евакуират, като част от тях и някои минувачи са се спирали на тротоарите пред сградата.

Около минута по-късно, джихадистът Абдул Разак Али Артан (18 годишен, сомалиец) се е качил на тротоара с автомобила си и се е врязал в хората. След това е излязъл от колата и е продължил атаката си, като е ръгал и сякъл безразборно с голям касапски нож. Според очевидци, през цялото време терористът – джихадист е останал мълчалив, но (по думите им) е изглеждал „налудничаво“.

Почти незабавно, в университета е била обявен сигнал за тревога, предписващ на хората да се укрият и заключат в помещенията, където се намират – ако са безопасни.

Пристигнал около минута след началото на атаката полицай е извикал на терориста да хвърли ножа и да се предаде, но след като Артан е продължил с атаката си, го е прострелял. Джихадистът е починал на място.

Малко преди 11.00 ч. полицаи от специалните подразделения на полицията (SWAT) са атакували съседен паркинг, от където са извели двама оковани с белезници мъже, но не е ясно, дали това има някаква връзка с атаката на Артан.

Около 11.30 ч. тревогата в университета е била вдигната, но всички занятия до края на деня са били отменени.

18-годишният Артан е роден в Сомалия, която е напуснал заедно със семейството си през 2007 г. Семейството се е установило в Пакистан, след което е пристигнало в САЩ. От 2014 г. на семейството на Артан е предоставено правото на постоянно местожителство в САЩ и те пристигат в страната.

Очевидно, Артан е бил дълбоко вярващ мюсюлманин. На първия си ден след като е станал студент в университета на Охайо (завършил е колеж в Колъмбъс) е дал интервю за студентски вестник. В него той изразява притеснението си, че няма стаи за молитви на мюсюлманите, а също и че се опасява за отношението на хората към него, ако се моли на открито. За подозрителното отношение към мюсюлманите, той обвинява медиите.

Очевидно, джихадистът е планирал предварително атаката си, което е видно от постингите в свързван с него профил във Фейсбук. Това е послание, което той отправ, в „името на Аллах“ към своите „братя и сестри“ мюсюлмани. Той заявява, че е „болен и уморен да гледа неговите братя мюсюлмани да бъдат убивани и изтезавани НАВСЯКЪДЕ“, а също и че повече не може да „търпи това“. Той призовава САЩ (заедно със съюзните им „държави на неверници“), да „спрат да се намесват в други страни, по-специално – на Умма (в Исляма - единната мюсюлманска нация – бел.ред.) – ако иска да няма атаки на терористи „вълци – единаци“.

Артан отправя и призив към мюсюлманите – да слушат проповедите на „героят – имам Анвар ал-Алуаки“ (американски и йеменски мюсюлмански проповедник, радикализирал и вербовал много джихадисти за Ал Кайда, убит при удар на дрон на САЩ на 30 септември 2011 г. в Йемен).

„Аллах ми е свидетел, аз искам да убия един милиард неверници като възмездие за един осакатен мюсюлманин“, завършва посланието си джихадистът.

Заслужава внимание фактът, че в началото на посланието си Артан предлага на прочелите го да му направят скрийншот „преди то да бъде свалено“ – очевидно той е очаквал, това да бъде направено от администраторите на Фейсбук, което не се е случило. Профилът, на Артан е бил свален от Фейсбук доста по-късно – след извършената от него атака.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас