НОВИНИ

Зад гърба на НАТО, може би и зад гърба на отново приятелска Москва, турският президнт Реджеп Таийп Ердоган заяви, каква е причината за влизането – без НИКАКВА международна оторизация – на турски военни на сирийска територия.

„По мои оценки, почти 1 милион човека са умрели в Сирия. Тези смъртни (случаи) продължават без изключение на деца, жени и мъже. Къде са ООН? Какво прави? В Ирак ли е? Не. Ние проповядвахме търпение, но не можахме да понесем и на края трябваше да влезем в Сирия заедно със „Свободната сирийска Армия““, заяви Ердоган на първия интер-парламентарен симпозиум Платформа Йерусалим в Истанбул, цитиран от „Хюриет“.

„Защо нифе влязохме? Ние не сме ме хвърлили око на сирийската земя. Въпросът е да осигурим земи на техните реални собственици. Да го кажем, ние сме там за установяване на справедливост. Ние влязохме там за да сложим край на управлението на тирана ал-Ассад, който тероризира с държавен терор. (Ние не влязохме) по никаква друга причина“.

Не собено кратко, но достатъчно ясно. Приказките, че т. нар. операция „Ефратски Щит“ е за борба с терористите, официално представяна и като борба срещу сили на „Икслямска Държава“, освен на кюрдските СИРИЙСКИ формирования, явно са били поредните празни приказки на Анкара.

Освен това, Ердоган вече официално признава, че т. нар. Свободна сирийска ария де факто е „Армия“ управлявана и командвана от Анкара – това, че в състава й и има доста не-сирийци отдавна не е тайна за никого.

НАТО вероятно отново ще затвори очи за поредното самоволно разиграване на коня от страна на Анкара – нищо, че турските потребители злостно коментарит (в социални мрежи и медийни форуми), как „натовската турска армия сега ще ви изибие мръстни терористи“ (това за терористите не е по отношение на джихадистите, а на кюрдите като общо!).

Единственият интересен момент е, как Москва ще съчетае приятлеството и подкрепата си за ал-Ассад, който другият й приятел - Ердоган открито казва, че е отишъл за да отстрани. Защото липсата на отговор, поне за Русия вече не е опция – в социалните мрежи „подигравките“ започнаха около 10 мин. след появата на информацията за изявлението на Ердоган … а думата „подигравки“ е доста мека за повечето от коментарите (вкл. извън украинските).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас