НОВИНИ

Съветът на Европа „е притеснен“ относно холандски законопроект за борба с екстремизма. „Проблемът“ на Съвета е свързан със спирането от пътуване на лица, решили да отидат да се присъединят към главорезите в Сирия и иска от холандското правителство да обясни своите предложения.

Различни европейски правозщитни организации са написали до министъра на правосъдието Ард ван дер Стюр и министъра на вътрешните работи Роналд Пластек искане за повече информация относно проектозакона, съобщава NCR. В частност, организацията иска изясняване на плановете да се забрани на лица „които може да са свързани с тероризма, заради техни навици“ да пътуват в чужбина без съдебна заповед.

Според Нилс Муизнейекс, Комисар по човешките права на Съвета, формулировките в проекто-закона са „много неясни и отворени към широка интерпретация“. Комисарят също така „е притеснен“ от  отнемането на холандската националност на джихадисти с двойно гражданство и плановете да се увеличат правомощията за наблюдение (мониторинг) на службите за сигурност.

Според него, подобни репресивни правила може да доведат до стигматизиране и отчуждаване на определени социални групи. Интересно от кога терористите не са „отчуждени“ от останалата част на общественото – извън т. нар. „Халифат“, разбира се – и до кога политиката на умиротворяване ще се прилага по отношение на лица, които напълно отхвърлят разбиранията и нормите за човешки права и дори за човешки взаимоотношения?! От друга страна, от опасенията на защитника на човещките права излиза, че терористите - джихадисти са подкрепени от "определени социални групи", което (ако е вярно) е направо ужасяващо, защото излиза, че джихадисткият тероризъм в Европа е масово явление.

Муизнейекс – който НЕ Е ЕКСПЕРТ по сигурност – дори предупреждава холандците, че някои от тези мерки може да влязът в конфликт с договорите за човешки права, за които страната е заявила своята подкрепа.

Проетозаконите, които толкова притесняват защитниците на правата на джихадистите все още не са одобрени от Горната камара на Парламента.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас