НОВИНИ

Антитерористични файлове с над 700 страници конфиденциална информация на Европол са достигнали до холандската телевизия Zembla. Случаят вече е определен, като „извънредно сериозен инцидент“ от европейската полицейска агенция.

Документите, които касаят основно периода от 2006 до 2008 г., съдържат стотици имена и телефонни номера на хора, които са били подозирани като свързани с терористични организации и/или терористична дейност. В тях са отразени 54 отделни разследвания, вкл. и анализ на терористичните атаки във влаковете в Мадрид и антитерористичното разследване по т.нар. Hofstadgroep („столична група“) в Холандия.

Документите са били изнесени от служителка на Европол, която ги е отнесла у дома – в нарушение на всякакви правила и мерки за сигурност. Тя ги е копирала на back-up частната мрежа iOmega, която е свързана с интернет без защитена връзка.

От Zembla заявяват, че са „намерили“ файловете на back-up диск, но (поне досега) не са съобщили, как им е станал известно за тяхното наличие.

Вил ван Гемерт, заместник директор на Европол коментира за телевизията, че „Това нарушава конфиденциалността и е причината, поради която ние незабавно започнахме разследване – за да разберем, как е станало това.“

Информацията във файловете не касае водени в момента разследвания, няма и индикации, че някой друг (освен телевизията) е имал достъп до тях. Служителката, която е извършила нарушенията, е работила за Европол в продължение на 11 години, а в момента работи за холандската полиция.

Цялото предаване на телевизия Zembla, посветено на случая, ще бъде излъчено тази вечер. От телевизията съобщават, че няма да бъде допуснато в ефир да бъдат разпространени (показани) имена, телефони и друга „чувствителна“ информация.

Така или иначе, „гафът“ е наистина огромен, т.к. показва, че системата за сигурност на информацията на Европол (вкл. и контролът на достъп до нея) е – меко казано – не съвсем надеждна.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас