НОВИНИ

Словашкият парламент прие поправка в закон, с която на практика се прави почти невъзможно регистрирането на Исляма като религия в страната.

Със закона (реално това е изменение в съществуващия закон), който бе предложен от Словашката национална партия (СНП), изисква, дадена религия да има най-малко 50 000 члена (вместо досегашните 20 000) за да може да претендира за държавни субсидии и да има свои собствени (религиозни) училища. Така, Ислямът, който според последното преброяване има около 2 000 последователи (според Ислямска фондация те са около 5 000) в Словакия, на практика не може да покрие това изискване.

СНП заяви, че стремежът е да се предотврати и спекулативното регистриране на религии (църкви) в страната – като напр. сатиричната Църква на летятщото спагетено чудовище, която набира все повече последователи в целия свят. Но председателят на партията Андрей Данко направо заяви, че „Ние трябва да направим всичко, което можем, така че да не бъде построена нито една джамия."

Поправката бе приета с гласовете на две трети от депутатите, като за нея гласуваха представители и на управляващите и на опозиционните партии. Все пак, депутатите отхвърлиха предложението на определяната за крайно дясна Партия на народа – Нашата Словакия, което „повишаваше“ изискуемия брой на последователи на дадена религия да е 250 000.

Словакия наброява около 5.4 милиона човека, 62% от които се определят като католици.

В съчетание с твърдия отказ на Словакия (заедно с останалите страни от Вишеградската четворка) да приеме прокламираната от Брюксел политика на „отворените врати“ за мигрантите на немския канцлер Ангела Меркел, новият закон е на практика стъпка, насочена към предотвратяването на ислямизирането на страната.

От друга страна, приемането на закона е и израз на все по-засилващото се сред европейците недоволство и противопоставяне на разрушаването на християнския характер и култура на цяла Европа.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас