НОВИНИ

ЕС е на границата да се разпадне - заради неговата неолиберална политика и засилването на движението срещу естаблишмента в световен мащаб, счита известният американски учен Ноам Чомски.

След Brexit и победата на Доналд Тръмп в САЩ, движенията срещу естаблишмента се много силини и победата на Марин Льо Пен на президентските избори във Франция става напълно реална и възможна.

„Аз не мисля, че Германия би инициирала (разпадането на ЕС), защото тя печели от Съюза. Ако Съюзът се разпадне, аз мисля, че това би било трагично събитие“, казва Чомски.

По думите му, „неолибералните политики на миналото поколение“, са предизвикали засилването на популизма и десните движения в световен мащаб. „Тези програми бяха направени по такъв начин, че те ще доведат до стагнация и дори до разруха за голяма част, реално – за мнозинствато от населението. Освен това, те (ужадно) много пренебрегнаха демокрацията, което е дори по-вярно за Европа, отколкото за САЩ. Резултатът от тези процеси е, че хората са ядосани, разочаровани, техните надежди за бъдещето са се сринали“, казва Чомски.

Той счита, че интеграцията след Втората световна война е едно от най-големите постижения, от паржението на Хитлер насам. Успоредно с това обаче, продължаването на тази политика вече не може да се понася. „Създаването на единна валута без правилна политическа структура е рецепта за бедствие“, казва ученият. Страните от еврозоната нямат контрол над техните валути и определени страни печелят повече от останалите, защото няма компенсаторна система, която съществува във федералните структури напр. н САЩ, допълва той.
Чомски казва, че съществуващата сега система в ЕС не прави така, че „богатите сектори да помагат на бедния сектор във времена на трудности“ и дава за пример станалото с Гърция.

Той обръща внимание и на политиците в ЕС. „В Европа, който и да е избран, без значение, от коя чест на политическия спектър е, политиките ще продължават да бъдат същите, защото те не са определяни от политиките в техните страни“, обяснява Чомски.
Ученият не е оптимист и по отношение на реалното изпълнение на поетото от Доналд Тръмп обещание да „пресуши блатото“ (т.е. – да се бори с естаблишмента . бел.ред.). „Вижте Тръмп и кого назначи в кабинета. Финансовият министър, най-важната позиция, определя какво става в икономиката, той против едтаблишмента ли е? Той идва от Goldman Sachs!“, казва Чомски…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас