НОВИНИ

WikiLeaus разпространи почти 2.5 хил. документи и писма свързани с парламентарно разследване за тясното сътрудничество между немските и американски разузнавания.

Документите, публикувани на интернест страницата на „WikiLeaus“ включват 125 документа на Федералната разузнавателна служба на Германия (BND), 33 на Федералното ведомство по охрана на конституцията (немското контраразузнаване), 72 на Федералното ведомство за сигурност на информацията (BSI) и като общо са с обем от около 90 гигабайта.

„Колекцията съдържа ранно споразумение между BND и NSA и вътрешен процес в BND, но също и по-скорошни детайли по тясното сътрудничество между двете агенции..“, пише в изавление на WikiLeaks.

„Редица документи показват как разузнавателните агенции са намерили начини да работят зад гърба на техните правителства“, пише още в изявлението. 

Докуменитте са свързани с опитите на германски парламентаристи да намерят доказателства за сътрудничеството на немските служби със станалата „скандално известна“ Агенция за национална сигурност на САЩ (NSA) да шпионира немски граждани.

Скандалът около американската Атенция започна през 2013 г., когато бившият й служител Едуард Сноудън разкри, че американското разузнаване е следило в продължение на дълги години европейски граждани. В последствие стана ясно, че американските разузнавачи „са слушали“ с помощта на европейските им колеги.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас