НОВИНИ

Европейската полицейска агенция Европол разпространи информация за промяна в тактиката на джихадистката терористична групировка Ислямска държава (ИД), за да пъддържа заплахата от терористични атаки в Европа. Но, Европол „премълчава“ някои „подробности“.

Европол отбелязва, че докато постепенно губи територии и сили в Ирак и Сирия, ИД е възприела нова тактика за атаките си на Запад.

Според публикуван вчера (1 декември) доклад на Европейския контратерористичен център на Европол (ЕКЦ), ЕС е изправен пред редица терористични заплахи и атаки: от терористични групи, действащи в мрежа, до единични терористи (единаци); атаки направлявани от ИД такива, които са инспирирани от нея; използване на автомати и експлозиви, а също и (само на) хладно оръжие и автомобили; внимателно подготвяни атаки и успоредно с тях – „спонтанни“ атаки. ЕКЦ е стигнал до извода, че ИД се е доказала, като много ефективна в инспирирането на хора да подготвят и извършат самостоятелно терористични атаки

Според координатора на ЕС по контратероризма Жил де Керхов, заплахата от ИД ще продължава с години. „Ние трябва да сме бдителни, защото заплахата от т.нар. ИД и завръщащите се чуждестранни бойци (джихадисти терористи – бел.ред.) вероятно ще съществува в близките години. Тези хора са обучени да използват експлозиви и огнестрелни оръжия и те са индоктринирани от джихадистката идеология“, сичта де Керхов.

ЕКЦ дава десет основни актуални оценки на Modus Operandi на ИД:

1. Вероятно ще бъдат извършени терористични атаки и от „терористи - единаци“, и от терористични групи. По информации на разузнавателни служби, няколоко десетки терористи, насочвани от ИД се намират понастоящем в Европа и разполагат с възможности да извършата атаки.

2. Освен Белгия и Франция, всички останали страни от ЕС, които са част от водената от САЩ коалиция срещу ИД магот да станат цел на терористични атаки.

3. По своя сценарии, очакваните терористични атаки ще бъдат със сценарии подобни на досегашните атаки и с използването на същите типова оръжия.

4. Поражението на или отслабването до голяма степен на ИД в Сирия и Ирак може да увеличи броя на завръщащите се от там чуждестранни джихадисти и техните семейства.

5. Очаква се, ИД да започне да планира и осъществява атаки в Европа от територията на Либия.

6. Някои типове атаки, използвани от ИД в Сирия и Ирак – напр. коли – бомби – може да бъдат използвани и в Европа.

7. Забележимото предпочитание към т.нар. „меки цели“ от страна на ИД, означава, че поне засега критични обекти от инфраструктурата (като енергийни системи, ядрени съоръжения), засега не са приоритет на ИД.

8. „Елементи от сирийската бежанска диаспора“ в Европа може да бъдат уязвими за радикализиране и да станат цел на вербовчиците на екстремистите. „Като се има в предвид, че е в интерес на ИД да разпалва миграционната криза, да оляризира населението на ЕС и да обърне части от него срещу търсещите убежище, има вероятност за някакво инфилтриране на бежантски лагери и други бежанци/мигрантски групи.“

9. Контактите между терористите и криминалните структури са по много прагматични, опортюнистични и само за много специфични цели. В някои инцидентни случаи, тези контакти се засилват – основно, когато терористите имат криминално минало и/или използват организираната престъпност за подготовката на терористични атаки, напр. за доставяне на фалшиви документи, оръжие и др.

10. Не бива да се пропуска, че ИД не е единствената терористична организация, която име намерене и способности да извърши атаки или да инспирира отделни лица или групи да извършат терористични атаки. Ал Кайда и/или Ал Нусра и свързани с тях или инспирирани от тях групи и лица също представалвят сериозна заплаха за Запада, вкл. страните и гражданите на ЕС.

В тази доста пространна оценка на терористичната заплаха, ЕКТЦ (Европол), доста „политически коректно“, „пропуска“ някои неща. Например, „инфилтрирането“ в Европа на джихадисти (независимо дали са били членове на ИД или не) под формата на „бежанци“ (не само иракчани и/или сирийци) - наскоро австрийският министър на вътрешните работи заяви, че двама от всеки трима (т.е. – две трети) от извършилите терористични атаки в Европа са дошли като „бежанци“.

Интересни са и коментарите, че засега енергийните системи и ядрените съоражения (т.е. АЕЦ, реактори за научни цели и т.н.) не са приеротет за ИД. Нима, контратерористите в Европа са до толкова „навътре“ в ставащото в ИД, та с такава увереност твърдят това? Терористична атака срещу силно охранявани обект (като АЕЦ), очевидно ще бъде по-трудна за подотвяне и/или осъществяване, но това не означава, че терористите – джихадисти нямат такива намерения или дори вече може би и подготвят такива.

Прави впечатление и подчертаната от ЕКТЦ възможност за набиране на терористи сред мигрантите в Европа. Ако не за друго, то поне поради два извода: 1) В Европа има голям брой вербовчици на ИД, които действат в средите на мигрантите и центровете за настаняването им. А наличието на такива, показва, че когато се говори за активни, свързани с ИД жихадист в Европа, техният брой едва ли възлиза на „няколко десетки“. 2) Безпрепятственото действие на вербовци на ИД (и особено в центрове за настаняване на мигранти) в Европа показва, че европейските специални служби работят на предела на възмажностите си и не са в състояние да контролират огромния брой мигранти, заливащи дъжавите от ЕС.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас