НОВИНИ

Документите - България на парче. Питане И.Йотова за отпуснати от ЕС пари за миграционния натиск и отговорът на ЕК

След „Голямото фукане“ за помощите от страна на ЕС за България за справяне с миграционния натиск, както често се случва, идва и „моментът на истината“. Подобно на Гърция, кабинетът Борисов – 2 превръща и България в гето за мигранти, ако щете - в „гореща точка“.

Предлагами ви документите – питането на избраната за вицепрезидент (в качеството й на евродепут) Илияна Йотова и отговорът на Европейската комисия.

Питането:

„Парламентарни въпроси

23 септември 2016 г. P-007062-16

Въпрос с искане за писмен отговор

до Комисията

Член 130 от Правилника за дейността
Iliana Iotova (S&D)

Относно: Отпуснати пари за България на срещата на Съвета в Братислава за справяне с миграционния натиск по външната граница на ЕС

Съветът на ЕС в Братислава (16 септември) реши, че ще бъдат отпуснати 108 млн. евро на България за справяне с миграционния натиск по външната граница на ЕС. По-късно ЕК съобщи, че парите ще дойдат като спешна помощ от Фондовете за вътрешна сигурност и бежанци, а допълнително ще бъдат положени усилия общата сума да достигне 160 млн. евро.

ЕК заявява, че парите няма да бъдат отпуснати за изграждане на огради, а ще финансират изпълнението на проекти за управление на миграционния натиск. В каква насока трябва да бъдат изготвени проектите за използването на парите?

Поемала ли е България ангажименти на срещата в Братислава за изграждане на центрове за настаняване на мигранти на своя територия с отпуснатите 108 млн. евро?“

Отгворът на еврокомисар Димитрис Аврамопулос (ресорен еврокомисар по миграция, вътрешни работи и гражданство):

„Парламентарни въпроси

30 ноември 2016 г. P-007062/2016

Отговор, даден от г-н Аврамопулос от името на Комисията

На 16 септември 2016 г. Комисията предостави финансиране с максимален размер от 108 милиона евро на България за покриване на три безвъзмездни средства за спешна помощ. След някои корекции по време на процеса на подписване на безвъзмездните средства окончателният финансов принос на ЕС беше определен на 101 милиона евро. България ще предостави съфинансиране в размер на 10 %, с което общата сума ще достигне 112 милиона евро.

Споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства, съфинансирани от фонд „Вътрешна сигурност“ (82,2 милиона евро), са насочени към подкрепа за справяне с миграционния натиск и увеличаване на капацитета на интегрираните системи за надзор, комуникация и информация в България. Във връзка с това подкрепата от ЕС ще се съсредоточи върху предоставянето на превозни средства и системи за наблюдение на външните сухопътни граници на България.

Допълнителните 18,9 милиона евро от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ са насочени към оказване на подкрепа за създаването на три нови отворени кризисни центъра за настаняване в България, за подобряването на условията за приемане, за модернизацията и обновяването на един транзитен център, както и за допълнителни мерки за информация и реинтеграция.

Понастоящем Комисията е в постоянна връзка с българските органи с цел да помогне за справяне с евентуалните допълнителни нужди.“

Както се казва, коментарът за поредната продажба на част от националната ни сигурнаст „на парче“ и то „за жълти стотинки“, е излишен.

Оригиналите на текстовете, можете да видите ТУК и ТУК.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас