НОВИНИ

Ужасяващ провал на интегрирането на мюсюлманите отбелязаха във Великобритания

Официално проучване на високопоставен правителствен чиновник в областта на единството на обществото показва, че много от мюсюлманите във Великобритания, не само че живеят в изградените от самите тях затворени и „паралелни“ общества – със собствени жилищни квартали, училища, телевизионни канали - но и вярват, че 75% от населението на страната е от мюсюлмани.

Докладът за изследването (по думите на служител в Уайтхол – резиденцията на премиера пред в. „Таймс“) ще „изпрати вълни на шок по системата“ и „ще бъде доста тежко четиво за някои хора“.

Според данните, в някои северни градове на страната – като Брадфорд, Дюсбъри и Блекбърн, мюсюлманите почти никога не напускат техните изолирани зони и не контактуват с основната част на британското общество. Една от тези зони е Савил таун в Дюсбъри. В нея 98.7% от населението е от Южна Азия и тя е описана като „най-сегрегираната зона в Обединеното кралство“. Мнозиството от живущите там са последователи на“фундаменталисткото“ Деобандистко разклонение на Исляма. „Защото някои мюсюлмани са в тези общности и ходят на мюсюлмански училища, считат че Британия е мюсюлманска страна. Те смятат, че 75% от страната е мюсюлманска“, казват за „Таймс“ хора, които са чели доклада.

Дейм Мери е един от разследвалите вдигналите огромен скандал провали на властите в Ротерхам (свързани с многото случаи на мюсюлмански банди с години изнасилвали и карали да проституират деца). Сега (според някои твърдения пред вестника), от страна на министерството на вътрешните работи (премиерът Мей е бивш министър на вътрешните работи) са били правени опити за оказване на натиск върху нея „да прочисти“ настоящия доклад.

Това се свързва с някои от изводите в него, че „крайната десница“ представлява значително по-малка заплаха от ислямисткия терор. Докладът освен това посочва, че правителството не прави достатъчно за превенцията и контратероризма – срещу заблудите, насаждани от ислямистки и крайно леви групи, които твърдят, че противодействието на радикализирането е дискриминиращо или дори – расистко. Някои такива групи (напр. Националният съюз на студентите) работят в тесни връзки със симпатизанти на ислямистите, призовавайки студентите да се „съпротивляват“ на дейностите по програмата „Превенция“ (за предотвратяване на радикализацията) и към „организирано несъгласие“ с нея.

"Прочистен" или не, докладът реално доказва поредният, но този път наистина ужасяващ неуспех на интегрирането на мюсюлманите в британското общество – дори и само поради факта, че става въпрос за не едно и не две поколения мигранти и британски граждани – мюсюлмани от миграционен произход. Вероятно, изводите от него ще бъдат оспорвани, но също толкова вероятно, ще се случи вече станалото с докладите за ситуацията в Ротерхам. Те също толкова яростно бяха прикривани, а фактите и изводите в тях – отричани, докато накрая истината – в цялата й „грозота“ – не излезе наяве.

Ситуацията или вече е напълно излязла от контрол или е въпрос на не много време това да се случи. Иначе казано – интеграция почти или изобщо няма, доколкото тя означава приемането на европейските ценности и начин на живот. Причините са много, но най-важните от тях са непреодолимите различия и несъвместимостта в културата, религията (съответно – и в социума), а също и бездействието на правителството и „затварянето на очите“ пред рисковете и заплахите, които създаването и съществуването на паралелни общества носят. А от тук до създаването на паралелни на държавните структури и институции е само „една крачка“…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас