НОВИНИ

Министърът на отбраната (в оставка) Николай Ненчев е внесъл за обществено обсъждане Проект на Наредба за психологическо осигуряване и полифизиографски изследвания в служба „Военна информация“, с която се регламентира използването на полиграф (популярен като детектор на лъжата( във военното ни разузнаване.

Наредбата (основания за нея има в Закона за военното разузнаване) урежда въпросите за психологическата пригодност на военните разузнавачи. Глава трета на проекта обаче въвежда “полифизиографските изследвания”.

Най-общо казано, и с полиграф ще се правят тестове при подбора на кандидати за постъпване на работа в служба „Военна информация”, както и за проверка на лоялността на действащите разузнавачи.

С нея обаче, заложената в Закона за военното разузнаване недомислица се превръща в реалност.

На пръв поглед – няма лошо да се използва полиграф. Но това е само във шпионските филми и риалити шоутата по телевизията. Не и в реалния свят.

Причината е много проста. Дори и да отминем факта, че полиграфът може да бъде излъган, той няма и уникалност на получените резултати от научна гледна точка. През 2003 г. в доклад на Съвета за национални изследвания на САЩ (към Американската академия на науките) се заявява, че полиграфът не е научна процедура, че нито теоретично, нито емпирично с него се регистрира валидност, и че това, което той демонстрира, може да бъде получено и с други методи.

Това пък е довело до последствия в правния мир – резултатите от тестове с полиграф нямат доказателствена стойност.

Така погледнато, с Наредбата на Ненчев се прави опит да се „допише закона“ с поднормативен акт. Защото използването на резултатите от тестове на полиграф могат да доведат до последици, които обаче са предмет на други закони.

Независимо, че тестовете ще се провеждат след писмено декларирано съгласие на тези, които ще бъдат подложени на тях, „пострадалите“ могат да не се съгласят не с резултатите, а с последствията от тях.

Така, ако някой бъде отхвърлен при кандидатстване за работа, не получи повишение, или пък бъде уволнен – поради резултатите от тестовете с полиграф - то той спокойно може да съди Министерството на отбраната, че за него са настъпили вредни последици, че има пропуснати ползи, че е понесъл други имуществени и неимуществени вреди и т.н. И ще спечели делото, защото няма как министерството да докаже, че не е бил пригоден за работа, за исканата длъжност или пък е бил „нелоялен“… А компенсациите в пари ще бъдат плащани пак от нас – данъкоплатците, а не от г-н Ненчев.

От друга страна, самият тест с полиграф за лоялност може да доведе до „комични“ ситуации. Как според вас, би трябвало да отговори военен разузнавач на въпрос „Имате ли доверие в ръководството?“ Човекът може и да вярва на собствените си началници, но не и на министър Ненчев, който е на върха на командната верига, защото Служба „Военна информация“ му е пряко подчинена. При такава ситуация, всеки отговор с „Да“ или „Не“ би бил лъжа.

И още един дребен факт – с полиграфа няма да открият „комунисти“ или „агенти на СССР/ДС“ или други любими на г-н Ненчев и хора като Методи Андреев персонажи от времето на соц-а. Просто, защото от военните от онова време (не само военните разузнавачи) отдавна са надхвърлили 25-те години служба и са пенсионери – неподчинени на г-н Ненчев, и неподлежащи на тестове с полиграф.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас