НОВИНИ

(Обновено…)

В 05.37 ч. тази сутрин, при влизане в гара Хитрино дерайлира товарен влак на фирмата Булмаркет и се самозапалват цистерни с пропан бутан. Последвал е взрив, предизвикал големи разрушения и мното жертви.

Засега не е ясно, дали дерайлирането е предшествало и предизвикало експлозията, и ли вагоните са дерайлирали в следствие на взрива. Според някои информации, първоначално е експлодирал вагон – цистерна в средата на композицията.

Освен пропан бутан, в композицията е имало и цистерни с пропилен. Влакът е пътувал за Русе, а товарът е собственост на румънска фирма.

Към момента, информациите за броят на жертвите се разминават – те вавират между 4 и 9, а броят на ранените е около 27-29. Много от ранените са в изключително тежка състояние – сс изгаряния над 90%. Раните им са комбинирани – травми, изгаряния и рани от парчета стъкла и други предмети. Всичко това предполага, че броят на загиналите може да нарасне.

Кметът на село Хитрино Нуредин Басри, заяви пред медиите: „От полицията не пускат на мястото на трагедията. Казват и за газ и за нафта, но трагедията е много голямо. Изгоряла е сградата на полицията. Дано да са само 4, но има и паднали къщи, сега изведоха една жена, има и деца, които са в безопасност. Всичко се простира на 5-6 километра, горят много къщи. Абсолютен апокалипсис е тук.

Влаковата линия разполовява селото на две и минава през самия център. Инцидентът е станал на самия прелез , където има магазини и къщи. Фурната на селото също е била там и вероятно има загинали от работещите първа смяна там… Говорих със служителите, които са били на смяна. Казват, че причината е високата скорост, с която е влязъл влакът и е дерайлирал.

Половината село е без прозорци и врати. Трагедията е голяма, има напълно изгорени къщи и ударната вълна е била много силна.
Обикаляме по улиците, не можем да се доближим. Има съмнения или очаквания за нова взривна вълна. Трагедията е голяма, не мога да кажа със сигурност колко къщи горят, има навсякъде. Има жертви… По улиците се срещаме с представители на различни институции, но все още не може да се съберем на едно място. Може би са прави служителите на полицията да стоим настрани, за да няма вторичен взрив.“

„Композицията е превозвала газ пропан бутан и пропилен. Има и загинали, и ранени. За момента щетите от взрива не са отстранени, тече евакуация, защото все още има горящи сгради. Имаме над 130 служители, които са на място в Хитрино и работят. Рано е да говорим за причини.

Ако трябва да степенуваме нашите действия, най-важно е да се окаже помощ на пострадалите. После да отстраним щетите от пожара и чак след това да установим причините за инцидента. Вече пътуват екипи от следователи на мястото на инцидента”, заяви пък гл.секретар на МВР гл. комисар Костов.

Eкипи от РИОСВ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в Шумен незабавно отидоха на мястото на аварията на ЖП гара Хитрино, за да вземат проби за качеството на атмосферния въздух, съобщават от екоминистерството. Направено е измерване със специализирана апаратура за проверка на въздуха в аварийни ситуации – газ анализатор „Gasmet”. След обработка на първоначалните данни е установена концентрация на въглероден диоксид и въглероден оксид значително над нормата. Нивата им са под границата за риск за човешкото здраве, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. От там добавиха, че предстои допълнителна обработка на резултатите, а министър Ивелина Василева е наредила в село Хитрино да бъде позиционирана мобилна автоматична станция на Регионалната лаборатория към ИАОС във Варна за постоянно измерване качеството на атмосферния въздух.

Според министъра на здравеопазването (в оставка) Петър Москов, организацията в Хитрино е добра. „Екипите са реагирали навреме и адекватно. 29 пострадали, 16 в Шумен, 6 от тях са транспортирани във Варна в тежко състояние, 9 човека са в шуменската болница, от които 3-ма са в критично за живота състояние“, заяви той и добави, че 140 единици сака кръв и плазма са на разположение и към момента няма никакъв недостиг на кръв и на кръвни продукти. По-късно обаче стана ясно, че в Шумен се нуждаят от кръводаляване…

„Не знаем към момента какво точно се е случило с композицията. Цялото ръководство е на мястото на трагедията в село Хитрино. Цистерните с пропилен и пропан-бутан са пътували от Бургас за Русе. Стоката не е на фирмата, тя само я е превозвала“, каза зам.-управителят на фирмата Булмаркет Димитър Баев. По думите му, цистерните са били технически изправни.

По-късно днес стана ясно, че жителите на Хитрино ще бъдат евакуирани. Стова въпрос за обощо около 1 000 души, които ще бъдат изведени от населеното място, за да се осъществи прехвърляне на горивото от опасните цистерни, останали след взрива. За да се направи това безопасно, са повикани екипи от "Нефтохим" - Бургас, които имат опит в подобни операции.

От прес-центъра на Министерския съвет съобщиха, че в Хитрино министър-председателят ръководи работата на Националния щаб за изпълнение на плана за действие. В щаба участват още вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването Ивайло Московски и Петър Москов, както и главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. В рамките на деня започва подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв. и се оказва съдействие на хората останали без подслон. Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. В комисията ще работят представители на местната власт, пожарната, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна.

Създадена е организация за доставяне на кръв и кръвни продукти към МБАЛ-Шумен от цялата страна. Изпратен е реанимационен екип от Варна в Шумен, който да окаже допълнителна помощ. При необходимост има готовност и за транспортиране на пациенти с въздушен транспорт.

Подготвя се решение на Министерски съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) на ден за национален траур, съобщиха още от МС.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас