НОВИНИ

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм съобщи, че днес в Меджлиса (парламента на страната) ще бъде внесена поправките в конституцията, които на практика ще превърнат страната в президентска република.

С поправките, които са подготвени от управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) значително се разширяват правомощията на президента Ердоган по отношение на изпълнителната власт. „Нашето предложение за промяна на конституцията ще бъде изпратено в турския парламент утре“, заяви Йълдъръм пред журналисти в петък (9 декември). По думите му, целта е да се предотвратят нови опити за преврат и да се промени системата така, че да бъде „осигурено абсолютното премахване на нестабилността от политическата история на Турция“.

Ходът идва след продължителни разговори между АКР и националистическата Партия националистическо движение (МНР) – управляващите се нуждаят от нейната подкрепа поради необходимото за промени в конституцията квалифицирано мнозинство в Меджлиса. Той е на фона на влошаващите се отношения със Запада поради продължаващите масови чистки в Турция след опита за преврат през юли т.г.

Според вицепремиера Нуретин Джанъклъ, между МНР и АКР е бил постигнат консенсус и това ще позволи в страната да бъде проведен референдум по конституцията през март – май 2017 г. Според него, промените ще влязат в сила през 2019 г., когато едновременно ще бъдат проведени парламентарни и президентски избори. Ако предложенията бъдат приети и АКР и Ердоган спечелят на тези избори, то Ердоган с много по-разширени правомощия теоретично би могъл да остане на власт в Турция до 2029 г.

Другите две парламентарни партии – опозиционните Републиканска народна партия (СНР) и про-кюрдската Демократична партия на народите (HDP) остро се противопоставят на промяната на системата на управление в Турция.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас