НОВИНИ

(Обновено…)

Непосредствено след футболен мач между отборите на „Бурсаспор“ и „Бешикташ“ в непосредствена близост до стадион „Водафон арена“ в Истанбул беше извършена двойна терористична бомбена атака срещу силите за сигурност.

При двете атаки са убити 38 човека (най-малко 27 от тях са полицаи), а други 166 бяха ранени, като състоянието на над 20 от тях е тежко.

Първата експлозия е в 22.29 ч. на 10 декември (събота) в непосредствена близост до стадиона, намиращ се в квартал „Бешикташ“.

11 12 2016 Istanbul 2

Снимка: Анадолска агенция

Автомобил с импровизирано взривно устройство с около 300 – 400 кг експлозиви е бил взривен сред група полицаи от силите за бързо реагиране на техен пунк за събиране след приключването на футболния мач. 45 секунди по-късно е била звършена втора бомбена атака в намиращия се близо до стадиона парк „Мачка“.

Според официални информации (изявление на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу), и двете атаки са били извършени от терористи – самоубийци.

11 12 2016 Istanbul

Въпреки че, до сутринта на 11 декември никоя организация не е поела отговорност за извършените терористични атаки, според Сойлу, те са дело на Кюрдската работническа партия (РКК). По мнение на експерти, има възможност те да са извършени от терористичната джихадистка групировка Ислямска държава. По изявление на вицепремиера Нуман Куртулмуш, „следите“ показват като извършител РКК.
Във връзка с атаките, турските сили за сигурност са задържали 10 човека, но подробности за тях не бяха съобщени.

В памет на загиналите, в страната е обявен траур.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас