НОВИНИ

12-годишно момче от иракски произход се опита да взриви саморъчно направена бомба с пирони (за шрапнели) на коледен базар в Лудвигсхафен на Рейн, Германия.

Според прокуратурата, когато е подготвяло атаката, момчето може да е било насочвано от терористичната джихадистка групировка Ислямска държава (ИД). Разследващите считат, че „силно радикализираното" на религиозна почва момче е било инспирирано от неизвестен член на ИД. Импровизираното взривно устройство (ИВУ) не е експлодирало само по щастлива случайност. Ако това бе станало, жертвите са щели да бъдат големи.

По информации в немските медии (FOCUS), на 5 декември, момчето е поставило ИВУ в раница, която оставило близо до кметството на града. Дни преди това – на 26 ноември – то се е опитало да взриви бомбата на коледен базар. ИВУ е представлявало метален контейнер, пълен с експлозиви, в който е била пробита дупка с излизащи от нея проводници. От външната страна на контейнера с леплива лента са били прикрепени пирони – за по-голям поразяващ ефект.

ИВУ е било открито от минувач, който е забелязал раницата и е съобщил на полицията.

Освен това, било е установено, че детето е планирало да замине за Сирия, където да се присъедини към ИД.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас