НОВИНИ

Според проучване френски изследователи на публикации за изследвания за ГМО, при 40% от тях са в конфликт на интереси, т.к. поне един от авторите им е свързан с компании, занимаващи се с биотехнологии или произвеждащи семена за посеви на генно модифицирани растения.

Резултатите от проучването са публикувани в декемврийското издание на американското списание PLOS ONE. В него се казва, че „Ние открихме, че връзките между изследователите и индустрията за ГМ посеви са нещо обикновено, като при 40% от изследванията се счита, че има конфликт на интереси.“

Освен това, било е установено, че при повечето такива изследванията (с конфликт на интереси), резултатите са били „в полза“ на компаниите за ГМ посеви – в сравнение с изследванията, които не са били финансирани от такива фирми.

Френското проучване е било фокусирано върху статии за производителността и устойчивостта на насажденията, генно модифицирани да бъдат устойчиви с токсина Bacillus thuringiensis.

Тома Гилимо от Националния институт за селскостопански проучвания на Франция (INRA), който е директор на проучването, е заявил пред АФП, че неговата група първоначално е проучила 672 изследвания, след което е намалила техният брой до 579 (най-много от тях - 404 от тях са на САЩ и 83 – на Китай), при които е можело да се установи, дали има конфликт на интереси или не. Самото установяване на конфликт е станало, като са проучени начините и пътищата за финансиране на извършилите ги изследователи, като основен критерий е бил, поне един от тях да е декларирал принадлежност или получаване на финансиране от биотехнологични компании или такива, произвеждащи ГМ зърно за посев.

„Най-важното бе, как ние също така показахме, че има статистическа връзка между наличието на конфликти на интереси и изследване, което е с резултати в полза на ГМ посеви. Когато изследванията имаха конфликт на интереси, това повишаваше с 49% вероятността, техните изводи да бъдат благоприятни за ГМО посевите“, казва Гилимо.

Резултатите от проучването са показали, че при 350 статии без конфликт на интереси, в „полза на ГМО компаниите“ са били 36% от тях. Успоредно с това, от 229 статии с конфликт на интереси, над половината – 54%, са били с положителни за ГМО компаниите изводи. „Ние мислехме, че ще намерим конфликт на интереси, но ние не сме мислели, че ще намерим толкова много“, коментира Гилимо, цитиран от АФП.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас