НОВИНИ

В петък (23 декември) с подписа на президента на САЩ Барак Хюсеин Обама, Оторизационният акт за националната отбрана за 2017 г. (2017 NDAA), стана закон. Докато „чисто“ военните (отбранителните) разходи не предизвикаха особени коментари, оказа се, че със „скритите“ в 2017 NDAA положения, на практика се създава нещо подобно на зловещото „Министерство на истината“ в романа на Оруел „1984“.

Това стана с малко известните положения по „дезинформацията“, които са включени в 2017 NDAA. В изявлението на Обама за полагането на подписа му това е доста „завоалирано“:

„Днес, аз подписах закона S. 2943, Оторизацинния акт за националната отбрана за 2017 г. Този Акт оторизира отпускането на суми през финансовата 2017 г. за Министерството на отбраната и за програмите по националната сигурност на министерството на енергетиката, осигурява жизенни помощи за военния личен състав и неговите семейства, и включва правомощия, необходими за подпомагане на продължаващите операции по света. Той продължава много критични оторизации, необходими за осигуряване на това, ние да сме способни да поддържаме нашите усилия в противопоставянето на заплахата, произтичаща от Ислямска държава в Ирак и Леванта и за осигуряване на нашите европейски съюзници, а също и нови оторизации, които (освен всичко друго) дава на министерствата на отбраната и енергетиката по-голяма гъвкавост в противопоставянето на кибератаките и на използването от нашите врагове на безпилотни летателни апарати.“

Като неделима част от 2017 NDAA обаче, е включен и Актът за противопоставяне на дезинформацията и пропагандата, който сега също автоматически става закон. Този закон беше предложен от сенаторите Портман (РП) и Мърфи (ДП), а по-късно бе включен в 2017 NDAA. С него се поставят две основни цели, които Портман (на уеб-страницата си в Сената) описва така:


• Първият приоритет е развиването на стратегия на цялото правителство за противопоставяне на чуждата пропаганда и дезинформация, която се извършва срещу нас и нашите съюзници от нашите врагове. Законът ще повиши властта, ресурсите и мандата на Центъра за глобално ангажиране (ЦГА) да включи държави като Русия и Китай, а също и не-държавни действащи лица. Центърът ще се води от Държавния департамент, но с активното участие на високо ниво на Министерството на отбраната, Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID), Борда на управляващите на радио и телевизионните излъчвания (the Broadcasting Board of Governors)Разузнавателната общност, и други релевантни агенции. Центърът ще развива, интегрира и синхронизира инициативи на цялото правителство за разкриване и противопоставяне на чуждестранните дезинформационни операции на нашите противници и про-активно ще придвижва основани на факти повествувания, които подкрепят съюзниците и интересите на САЩ.

• Второ, законодателството се стреми да облагодетелства експертизата извън правителството за да създаде опции за по-адаптивна и отговорна стратегия на САЩ. Законодателството създава фонд за подпомагане на обучението на местни журналисти и за осигуряване на грантове и договори за НПО-тата, организациите на гражданското общество, тинк-накове, компании от частния сектор, медийни организации, и други експерти извън правителството на САЩ – с опит в идентифицирането и анализирането на последните тенденции в дезинформационните техники на на чужди правителства. Този фонд ще допълва и поддържа ролята на Центъра като интегрира възможностите и експертизата, налични извън правителството на САЩ в процеса на създаване на стратегията. Той също ще даде сила на една децентрализирана мрежа от експерти от частния сектор и ще интегрира техните експертизи в процеса на създаване на стратегията.“

Но, критиците на Акта за противопоставяне на дезинформацията и пропагандата – най-вече тези в САЩ – открито заявяват, че не желаят никаква намеса на правителството в това „филтриране на информацията“. Още повече, че Актът на практика стана закон на фона на разразилата се в последните дни остра и доста „гореща“ дискусия за т.нар. „фалшиви новини“ (fake news) и оспорваните твърдения за това, че Русия се е намесила (или опитала да се намеси) в президентските избори в САЩ през т.г.

Противниците на Акта (и не без основание!) още през лятото (юни – юли) заявяваха, че „де факто“ с него се създава нещо като американско Министерство на истината – по аналогия със зловещото министерство на истината в знаменития роман на Дж.Оруел „1984“.
Причината е много проста – на практика Актът за противопоставяне на чуждестранната пропаганда и дезинформация създава почти неограничени възможности на властите да ограничават свободата на словото в медиите, социалните мрежи и на отделните граждани, и да определят като „вражеска пропаганда“/дезинформация, заплашващи националната сигурност“ на САЩ всяка новина и/или мнение, което е неудобно за тях или ги злепоставя. При това, фактически се премахват всякакви „бюрократични“ пречки и ограничения в действията на властите, създавайки атмосфера подобна на времената Студената война и до голяма степен напомняща на тоталитаризъм.
Така, особено с предприетата от т.нар. „основни медии“ (mainstream media – MSM) кампания, с която се поставя знак на равенство между „руска пропаганда“ и „фалшиви новини“, всяка новина или коментар, които не са „изгодни“ на правителството или критикуват негова политика, може да предизвика законното „запушване на устата“ на която и да е медия или отделен човек. За да стане това, достатъчно е „някой“ („експерт“ или НПО) просто да „лепне етикета“, че медията или човекът разпространява руска, китайска или друга „вражеска“ пропаганда. Нещо повече – правителството може да стане инструмент на определени заинтересовани финансови/промишлени кръгове и чрез „външната експертиза“ да бъде превърнато в техен инструмент. В подкрепа на такива опасения е и факът, че според Вusiness Іnsider, 6 конгломерата контролират над 90% от медиите в САЩ, а по думите на съперника на Хилари Клинтън за номинацията за кандидат-президент на ДП Бърни Сандерс тези 6 корпорации притежават практически всички MSM.

Със сигурност, съвсем скоро и ние в Европа, ще можем да видим подобни опити и от страна на нашите ЕС и национални политици… Защото и много от тях нямат „нищо против“ да използват „1984“ на Дж.Оруел като „наръчник за действие“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас